Saftig morotssockerkaka

morotskaka-utan-olja.jpg

Vegansk supersaftig morotskaka, är detta något du är sugen på? Då har du kommit rätt! :) 

Hösten är här och med den så kommer förkylningarna. Japp, jag har blivit förkyld upptäckte jag idag... Men ett gott recept, det sitter väl aldrig fel.

Passade därför på att publicera denna då jag inte har så mycket bättre för mig.

Igår bakade jag denna smarriga variant på morotskaka. Jag hade nämligen vaknat upp mitt i natten och hade svårt att somna om, kom på att jag var sugen på att baka en sockerkaka, en morotskaka skulle det bli bestämde jag mig, sådär mitt i natten.

Sagt och gjort, en morotskaka blev det.

morotskaka-hclf.jpg

Kanske tänker ni, men var är glasyren då?

Jo jag är en sån som faktiskt tycker om själva kakan mer en glasyren. Dessutom var jag sugen på att göra som en klassisk sockerkaka, det eftersom jag fann en fin gammeldags sockerkaksform på loppis förra veckan.

Jag bara älskar gamla formar i aluminium, de är så fina tycker jag!

Denna kaka blir väldigt saftig från morötterna och även från den lilla mängd fullkornsmjöl som tillsätts till smeten, detta ger kakan en fin karaktär.

Kakan är dessutom bakad utan olja för er som undviker tillsatta raffinerade oljor, istället innehåller kakan kokosmjölk.

Att baka utan olja gör lätt att kakor kan bli degiga, se därför till att baka kakan lite extra länge, även om stickan kommer ut torr!

Hoppas det smakar!

Nu ska jag kurera mig själv så jag blir frisk så fort som möjligt. Ha en fin dag! :)

 

 

Vegansk morotssockerkaka

(- 1 sockerkaka)

 

3 medelstora morötter (150g riven vikt)
3 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl/annat fullkornsmjöl
1 1/2 dl rörsocker
2 1/2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk kardemummakärnor - ger ca 1 tsk malen
1 krm äkta vaniljpulver
2 1/2 dl fullfet kokosmjölk från konserv

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 175°C.

2. Skala och riv morötterna.

3. Blanda ihop alla torra ingredienser inklusive alla kryddor, mortla kardemummakärnorna. Använd 1 tsk malen kardemumma om inte hela kärnor används.

4. Tillsätt riven morot.

5. Från en konservburk med fullfet kokosmjölk, se till att använda upp allt av det fetaste som finns i burken. Det vill säga, den hinna som ofast ligger som ett fast fett i burken. Använd endast 2 1/2 dl från burken, spara det vattnigaste.

Att använda 2 1/2 dl kokosgrädde vore nog optimalt. Det feta i kokosmjölken är viktigt eftersom inget annat fett används i receptet.

6. Blanda ihop allt noggrant. Överarbeta inte smeten.

7. Smörj en form med mjölkfritt margarin, kokosolja eller annat fett. Bröa med ströbröd, mjöl eller riven kokos.

8. Tillsätt smeten till en sockerkaksform som rymmer 1 1/2 liter, grädda kakan mitt i ugnen. Grädda morotskakan i cirka 50-60 minuter.

Även om kakan ser klar ut tidigare är det viktigt att den får gräddas ordentligt då all form av frukt och grönt gör kakor degiga om dom inte får gräddas tillräckligt. Så låt gärna stå 5-10 minuter extra även om kakan ser klar ut vid 45 minuter och även fast det att stickan kommer ut torr.

9. Låt svalna, dekorera gärna med lite florsocker.

Servera och njut!

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine