En kaka till påsk ~ Vegansk citronkaka

paskkaka-citron-vegansk.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling och deras schyssta produkter!

 

Glad påsk på er alla!

Denna soliga långfredag tänkte jag bjuda på ett recept på en vegansk kaka som passar perfekt att bjuda på nu i påsk. Kakan är simpel att göra och har mycket smak från kokos och citron.

Kakan står sig länge och jag tyckte den blev kladdigare och kladdigare för var dag som gick. Kan tänka mig att kokosgrädden och citronen gör kakan saftig.

Det är intressant att experimentera med aqua faba, alltså kikärtsspad. Kikärtspad fungerar i många recept som ägg ersättare, iallafall i recept där ägg annars ska vispas luftigt.

vegansk-paskkaka.jpg

Ha en trevlig påsk och jag hoppas att jag med denna kaka kan inspirera till en äggfri påsk! :)

 

Citronkaka

(- 1 kaka á 20 cm Ø)

 

1 ekologisk citron
1 burk kokosmjölk 400ml
- endast den feta gräddytan
1 dl kikärtsspad
2 dl rörsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
En nypa salt

 

 

Kokos & citron glasyr

1/2 påse Smiling naturella kokoschips
Juice av en halv citron
4 msk lönnsirap
- alternativt agavesirap

 

 

Gör så här

1. Om du bor i ett varmt klimat, ställ in konservburken med kokosmjölk i kylen så fettet separerar sig från vattnet och du lätt kan ta vara på endast den feta delen, "kokosgrädden".

2. Vispa sedan, i en ren skål, kikärtsspad till det har blivit ett fast fluff.

3. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa till det blivit ett glansigt fluff, som en marängsmet.

4. Tillsätt den feta grädden från kokosmjölken och vispa lite lätt så den blandats in i fluffet, vispa inte för mycket för då försvinner luften som vispats in.

5. Skölj citronen noggrant och riv ned det yttersta gula skalet i smeten på ett zestjärn. Riv inte ned det vita, det är bittert.

6. Pressa ned all citronjuice från hela citronen och tillsätt till smeten.

7. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ned det i de blöta ingredienserna. Rör om försiktigt till det är väl blandat.

8. Smörj en form med olja eller någon form av fett och bröa den, eller använd kokos istället för ströbröd.

9. Grädda lägre ned i ugnen i 175°C i cirka 45 minuter, kolla med en sticka så att kakan är klar. Låt svalna.

 

 

För glasyren

1. Förbered glasyren medan kakan svalnar.

2. Tag hälften av påsens innehåll med kokoschips och mixa de i en mixer. Mixa till oljorna börjat komma ur kokosen, lite som grovt jordnötssmör.

3. Pressa ned citronjuicen och mixa lite till. Tillsätt under mixning lite av lönnsirapen i taget. Mixa till du fått en någorlunda slät glasyr.

4. Bred på glasyren på kakan när kakan har svalnat eller åtminstone är ljummen.

Servera och njut. 

kokos-citron-kaka-vegansk.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine