Chokladhjärtan till Alla hjärtans dag

veganska-choklad-hjartan.jpg

Inlägget är i samarbete med Smiling!

 

Imorgon infaller som varje år, den 14 februari, alla hjärtans dag.

Alla hjärtans dag är inget som är så stort i sverige om man jämför med till exempel USA men vi tenderar att fira det även här mer eller mindre.

Jag själv firar de väl inte direkt men det ger iallafall en orsak till att få skapa något extra gott i köket.

Idag skapade jag dessa simpla, men ack så söta och goda valentinhjärtan. Ge dessa till någon du tycker om, eller ge dom till dig själv, för det förtjänar du! 

Det här med att tänka på att minska matsvinn och att handla smart är något som jag tycker är viktigt. Smiling som är ett företag som säljer fairtrade och ekologiska nötter har nu lanserat en väldigt smart ny produkt!

Det är nämligen så att när man producerar aprikoser så har man tagit reda på fruktköttet för att torka det och så har man tagit reda på kärnans skal till kosmetika. I aprikosens kärna så finns ett frö, en aprikos mandel!

choklad-hjartan-smiling.jpg

Dessa mandlar har tidigare bara varit en spillprodukt, men nu har smiling börjat sälja dessa aprikosmandlar och jag kan berätta för er att dom är så goda. De är lite mindre än den vanliga mandeln och har en liten annorlunda smak, en jättegod smak. Jag tycker detta koncept är fantastiskt smart. Tycker inte ni?

Dessa mandlar använde jag idag i detta recept, i receptet är mandlarna länkade till smilings sida så ni kan ta er en titt på produkten.

Jag önskar er alla en trevlig alla hjärtans dag och en trevlig helg!

 

Valentinhjärtan
 

100g mörkchoklad
25g Smiling aprikosmandlar

 

 

 

Såhär tempererar du chokladen

1. Tillsätt hälften av den hackade chokladen i en skål över vattenbad, värm till temperaturen är 48-50°C.

2. Ta av från vattenbadet och tillsätt resterande choklad, rör till temperaturen har gått ner till 27-28°C.

3. Värm sedan försiktigt upp chokladen igen till 31-32°C.

Nu ska chokladen vara tempererad och är redo att användas.

 

Gör så här

1. Hacka mandlarna i mindre bitar. Hacka även chokladen i mindre bitar.

2. Smält chokladen över vattenbad. Temperera chokladen för bästa resultat.

Se instruktioner ovan.

3. Tillsätt chokladen till  en spritspåse. Använd gärna en tyll med en rund smal öppning, klipp annars ett litet hål i spritspåsen.

4. Spritsa ut hjärtan på ett bakplåtspapper, strö över de hackade mandlarna innan chokladen stelnat.

5. Låt chokladen sedan stelna, när de har stelnat är det sedan bara att försiktigt lossa chokladhjärtarna från papperet.

Ge bort i alla hjärtans present i en fin presentask, servera till kaffe eller té, dekorera frukost-gröten eller som i visat förslag, dekorera frukost-smoothien.

 

 

Noteringar

 • De olika temperaturerna för att temperera chokladen gäller för mörk choklad, för vit och ljus choklad gäller andra tempererings temperaturer.
 • Skall valentinhjärtarna paketeras som gåva kan det vara viktigt att ha tempererat chokladen. Varför man tempererar choklad är för att den efter smältning skall gå tillbaka till samma fasta form som när man har köpt chokladen, på så vis blir den inte missfärgad, konstig i textur och så smälter den inte heller så lätt.

  När du köper choklad i affären är den alltså tempererad. Struntar du i att temperera kan den lätt bli mjuk och vit när den satt sig.
   
 • I min smoothie idag använde jag mig av, en rejäl näve med babyspenat som jag sköljde väl och mixade med en skvätt vatten och en skvätt mandelmjölk.

  Sedan tillsatte jag en hackade fryst banan och en färsk banan till mixern och mixade detta slätt. Sist tillsatte jag en näve frysta hallon och mixade väl. Serverades med färska jordgubbar och valentinhjärtan.

  En fin frukost att göra till någon du tycker om! ♥

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine