Pitabröd

hembakat-pitabrod.jpg

God förmiddag!

Denna lördag tänkte jag bjuda på ett recept på hembakta pitabröd som passar perfekt till lördags-myset och som man kan fylla med vad man önskar.

Att baka pitabröd var inte alls svårt insåg jag då det var första gången jag faktiskt gjorde egna. Så smarta dessa bröd är, jag älskar dem, man kan fylla de med vad man än är sugen på och det blir mumsigt!

Vill du inte ha rågmjöl i dessa bröd kan du byta ut den mängden till vetemjöl eller till någon annan fullkornssort som du föredrar.

Tänk då isåfall på att olika sorters mjöl absorberar olika mycket vätska. Fullkorn absorberar ofta mer vätska. Tillsätt därför hellre för lite mjöl än för mycket. Då du alltid kan tillsätta mer mjöl efter behov.

Dessa bröd är charmiga tycker jag, så fiffiga som bildar en smart ficka.

Hoppas ni nu tycker dessa bröd smakar och ha en trevlig mello-lördag! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Hembakta pitabröd

(-8 st bröd)

 

5 - 5 2/3 dl vetemjöl (300-340g)
1 dl rågmjöl (50g)
2 1/2 dl vatten (250g)
1/4 paket torrjäst (3g)
1/2 tsk salt (3g)
1 tsk agavesirap

 

 

Gör så här

1. Blanda ihop den mindre mängden vetemjöl med rågmjöl, torrjäst och salt.

2. Tillsätt agavesirap och vatten, som skall ha temperaturen 40°C, till de torra ingredienserna och blanda väl.

3. Knåda degen för hand i cirka 8-10 minuter eller i maskin i 5 minuter. Den är färdigknådad när den är smidig, det vill säga mindre kletig och mer elastisk.

Tillsätt eventuellt mer av mjölmängden men snåla med mjölet för att undvika torrt bröd.

4. Låt sedan degen jäsa i 60 minuter eller till den dubblats i storlek.

5. Värm upp ugnen till 275°C och låt en plåt värmas upp i ugnen. Plåten skall vara torr och ren, utan fett eller papper.

6. Dela degen i 8 lika stora delar, cirka 75g per bit. Rulla varje bit till en rund boll.

7. Kavla sedan ut varje rund boll, i rikligt med mjöl, så de får en diameter på cirka 12 cm.

8. Grädda sedan pitabröden mitt i ugnen på den förvärmda plåten i cirka 4 minuter.

9. Bröden kommer av plåtens värme puffa upp sig och skapa luft inuti, som sedan när man skär i bröden bildar en ficka som man kan fylla.

10. Låt bröden svalna under en kökshandduk, var försiktig så handduken inte luktar starkt av sköljmedel, då tar de nygräddade bröden lätt åt sig parfymsmak.

veganska-pitabrod.jpg

Noteringar

  • Använder man sig hellre av färsk jäst så motsvarar 3g torrjäst, 12,5g färsk jäst, alltså 1/4 förpackning färsk jäst. Den färska jästen löses istället upp i 37°c vatten. Sedan går man tillväga på exakt samma sätt som receptet säger. Lycka till!

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine