Vegansk kladdkaka ~ Minska matsvinnet

dsc_0162-2_redigerad-1.jpg

Som rubriken lyder så skall julen snart ut.

Kanske har vissa redan slängt ut allt som har med julen att göra redan. Men, ta vara på era rester. Släng inte mat i onödan, gör något nytt spännande och gott utav det hela! :)

I detta recept har jag tagit tillvara på choklad, kanske om man har något kvar sedan julens alla bak.

Dessutom har jag tagit tillvara på julnötterna som kanske har en tendens i många hem att bli kvar. Nog för att de är fina att titta på, men man skall inte glömma att de är mycket goda och bör ätas upp.

Idag valde jag att slänga ihop en kladdkaka med nötter.

Receptet har jag egentligen bara höftat fram, men varför vara så himla noggrann, det kan ju vara kul att posta receptet ändå så blir det lite mera liv här på bloggen.

Du kan ta precis vad du har hemma, men för att kakan skall vara mjölkfri/vegansk så se till att chokladen inte innehåller mjölk.

Har du något tips på vad du brukar göra för att ta tillvara på allt som har med julen/nyår att göra, för att slippa att slänga saker?

Isåfall, lämna gärna en kommentar. :)

dsc_0156-2.jpg

 

Kladdkaka på julens överblivna nötter

(1 kaka á 18 cm Ø)

 

60g mörk choklad
1 dl havremjölk
1 dl rörsocker
1-2 msk kakao
1 msk ljus sirap
1 1/4 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 nypa salt

Valfria julnötter, te.x. mandel och hasselnöt

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 200°C.

2. I en kastrull, mät upp mjölken och bryt ned chokladen i mindre bitar. Smält försiktigt över värme.

3. Stäng av värmen. Tillsätt sedan rörsocker, sirap kakao och rör om till smeten är slät.

4. Tillsätt till sist bakpulver,salt och vetemjöl och rör ihop. Överarbeta inte smeten.

5. Smöra och bröa en form eller klä den i bakplåtspapper, jag klär oftast i bakplåtspapper för att slippa kladd.

6. Använd en nötknäckare för att skala nötterna. Hacka sedan nötterna grovt.

7. Häll över smeten i formen. Strö över nötkrosset.

8. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine