Glutenfri banankaka

dsc_2846.jpg

Detta inlägg är i samarbete med Smiling och deras schyssta produkter!

 

Det är många som lider av glutenallergi idag och jag vet därför att många uppskattar recept som är just det, glutenfria.

Detta recept komponerade jag ihop med tanken att det ska vara lätt att göra och det ska vara med ingredienser som de flesta faktiskt har hemma.

Inga dyra special mjölsorter osv. Är man allergisk mot gluten får man givetvis se till att använda sig av ett rent havre som är glutenfritt.

Havregryn är naturligt glutenfritt men de som är allergiska får köpa de som är märkta glutenfria då havregryn hanteras i samma miljöer som gluten från många varumärken.

Eftersom kakan i stort sett är baserad på havremjöl så smular den faktiskt ganska rejält, men tro mig den är riktig god.

Det är svårt att baka utan gluten då det inte binder lika lätt, denna kaka kanske inte är fin att titta på, men förhoppningsvis blir din mage och smaksinne nöjd.

Kakan tycker jag påminde lite om att äta fruktpaj så kan tänka mig att den är väldigt god att servera med glass eller någon form av visp.

Denna kaka är riktigt allergivänlig, eftersom den är vegansk så innebär det att den även är fri från mjölk,laktos och ägg. :)

 

 

Glutenfri banankaka


( 1 limpform 1,5-2 L)

 

60g Smiling naturella cashewnötter
3 dl havregryn
2 msk potatismjöl
1 dl rårörsocker
2 ½ tsk bakpulver
2 övermogna bananer
1 dl växtbaserad mjölk
½ tsk vaniljextrakt

 

Smul

30g Smiling naturella cashewnötter
2 msk rörsocker

 

 

 

Gör så här

1. Värm upp ugnen till 175°C.

2. Mixa cashewnötterna till kakan (60g) fint, så det blir ett nötmjöl.

3. Mixa sedan havregrynen fint så det blir ett havremjöl.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna till kakan.

5. Mosa bananerna och till sätt bananmoset och de blöta ingredienserna till de torra. Blanda ihop till en jämn smet.

6. Klä en limpform med bakplåtspapper, på så vis är det sedan bara att lyfta ur den bakade kakan ur formen.

Tillsätt smeten i formen.

7. Förbered smulet. Hacka eller krossa cashewnötterna.

8. Blanda nötkrosset med rårörsockret. Strö över smulet över smeten.

9. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter, kolla med en sticka så den är klar.

Kommer stickan ut torr är kakan klar. Låt kakan svalna. Denna kaka är smulig att skära i men smaken är prima!

Servera gärna med lite glass då den kakan är lite pajliknande.

dsc_2872-2.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine