Linsgryta med aubergine

vegansk-linsgryta1.jpg

Jag välkomnar dig juni månad! På sommaren brukar jag i princip aldrig vara sugen på värmande soppor och grytor. Dessa föräter jag mig på under höstens kalla månader.

Konstigt nog blev jag sugen på en linsgryta med milda smaker av grönsaker. Det var nämligen så att jag såg ett inlägg på instagram av @FoodyAshh där hon hade gjort en linsgryta som såg så himlans god ut. Där kom därför suget efter linsgryta!

Dessutom så serverar jag denna rätt med min egen gräslök från min örtlåda, citronjuice för lite syra och en svalkande sojghurt.

Denna maträtt är god att äta ljummen och med toppings som syrlig sojayoghurt så svalkar det fint i sommarvärmen.

Egentligen är jag inte jätteförtjust i just aubergine. Däremot så gillar jag den när den blir sönderkokt. I denna gryta skär jag därför aubergine i små tärningar så de lätt kokar sönder och blir mosiga och goda.

Aubergine är i säsong just nu och eftersom jag lagar mat efter säsong så blir det därför naturligt att använda aubergine i denna gryta, det passar dessutom väldigt bra med linser!

Kanske du tänker nu, mosig aubergine, mosiga linser... Är detta verkligen gott?

För att få bättre konsistens och mer textur så tillsätter jag korngryn till denna linsgryta. Korngryn ger en fin kontrast då den har mer "tugg" i sig. Testa själv och se! :)

Jag brinner även för att kunna köpa svenskproducerat. Korngryn är därför en utmärkt ingrediens. Odlad i Sverige, näringsrik och priset ligger på ca 20 kr kilot.

Det är inte illa det!
 

Här finns en instruktionsvideo för hur du kan tillaga detta recept.

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!


Linsgryta med aubergine

( ca 2-3 portioner)

 

1 medelstor gul lök
1 liten morot
1/2 stjälk av stjälkselleri
1/4 av en medelstor aubergine
2 klyftor vitlök

1/2-1 tsk curry
1/2 tsk timjan
1/2 tsk mejram
1/2 krm grovmalen svartpeppar
1 tärning grönsaksbuljong

1 3/4 dl röda linser
3/4 dl korngryn
6 dl vatten

Juice av 1/4-1/2 citron
2 msk havregrädde
1 liten knippe färsk gräslök

 

 

Gör så här

1. Skala lök, vitlök och morot. Skölj morot, selleri och aubergine så att grönsakerna är rena.

2. Finhacka lök och vitlök, vitlöken kan även pressas/rivas. Dela moroten längs längden och skiva till halvmånar. Skär aubergine i små tärningar. Skiva selleri och dela därefter i mindre bitar.

3. Hetta upp lite olja i en kastrull. Tillsätt lök. Låt löken stekas på hög till medel värme i ca 1-2 minuter eller till de mjuknat lite.

4. Tillsätt hackad vitlök, morot, aubergine och selleri till kastrullen. Rör om. Krydda med curry, mejram (kan uteslutas eller bytas ut med persilja), timjan och svartpeppar. Rör om väl.

5. Låt stekas på medel värme i ca 2 minuter eller till aubergine och selleri mjuknat lite.

6. Tillsätt därefter linser, korngryn, buljongtärning och vatten. Rör om väl. Låt koka upp. Lägg på lock och sänk temperaturen till låg så att det inte kokar över.

7. Låt småkoka i ca 20 minuter. Rör om lite då och då så att linserna inte bränner i botten.

8. Smaka av och se om det är klart. Linserna ska vara mosiga och inte längre hela. Korngryn ska ha tuggig konsistens men vara genomkokta.

9. Avsluta med att tillsätta citronjuice efter smak. Rör om väl och tillsätt därefter havregrädde. Tillsätts grädden före citron så kan det skära sig. Klipp ned lite färsk gräslök.

10. Servera och njut. Jag serverar gärna med lite osötad sojghurt, extra gräslök och citronjuice samt lite grovmalen svartpeppar. Ätes gärna med sked. God även ljummen på sommaren!

vegetarisk-linsgryta1.jpg


Noteringar

  • Ett tips! Stjälkselleri går utmärkt att frysa. Skölj noga, skiva i bitar och frys sedan in. Jag kan ha svårt att hinna använda all selleri innan den bli vissen, därför fryser jag alltid in stjälkselleri.   Tyckte du sellerin såg konstig ut i videon så var det för att den var fryst och på väg att tina upp.
     
  • Ser det lite torrt ut i grytan? Se till att röra ordentligt så att inte linserna bränner i botten. Lite vätska kan tillsättas om det verkligen behövs men på slutet av koktiden brukar grönsakerna släppa vätska och grytan blir därför lösare. Så tillsätt inte för mycket vatten för då blir det mer soppa än gryta.
     
  • Har du inte alla kryddor? Curry och grönsaksbuljong är dom viktigaste i detta recept. Mejram kan ibland vara svårt att hitta i butik. Uteslut det eller testa med persilja istället. Eller varför inte lite extra timjan?
     
  • Glutenintolerant? Jag har inte själv testat att göra denna rätt glutenfri men skulle jag byta ut korngryn så skulle jag testa med krossat eller helt bovete istället. Eventuellt quinoa.

    Havregrädden kan givetvis bytas ut mot t.ex. osötad sojagrädde eller cashewgrädde. Grädden kan också uteslutas helt, tillsätt eventuellt lite mer vatten då och eventuellt lite extra olja.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Recension av Gardeins veganska produkter

gardein-veganska-produkter.jpg

Intresserad av liknande produkt-recensioner?
-
Här finns en recension för vegansk choklad från Loving Earth!

 

I över ett år nu så har det kanadensiska märket Gardein nu även funnits i de svenska matvarubutikerna. Gardein startade redan för 25 år sedan och har via återförsäljare på Veann äntligen nått Sverige.

Alla produkter från Gardein är veganska så du behöver aldrig dubbelkolla så att de inte innehåller något animaliskt.

Många andra produkter på marknaden kan vara lakto-ovo, vilket betyder att de innehåller mjölk och ägg, men inte dessa så oroa dig inte!

 

Jag själv har inte kunnat få tag på Gardeins produkter för än nu. Varför?

Jo för att dom ännu inte finns överallt i Sverige. T.ex så finner jag inte dessa produkter här i Sundsvall ännu.

Det positiva är att om du saknar Gardeins produkter i din stad så är det bara att du frågor ansvariga på Veann om det finns i närheten.

Gör det inte det så kan du göra som jag, tjata på din butik att ta in deras sortiment. Ännu har jag inte lyckats... Skynda på Ica Maxi Stormarknad Sundsvall!

(Uppdaterad information! Gardeins produkter finns nu att finna på Ica Maxi i Sundsvall. 14/6-18)

  Bild på Gardeins Mandarin Orange Crispy Chick'n - innan såsen tillsats

Bild på Gardeins Mandarin Orange Crispy Chick'n - innan såsen tillsats

 

Hur fick jag tag på dessa produkter kanske du undrar nu?

Jag själv som bloggare fick erbjudande i och med att jag var i kontakt med Veann. Dessa produkter har jag alltså fått gratis i pr syfte.

Tidigare har jag nämnt här på bloggen att när jag får PR utskick för att testa nya veganska produkter så försöker jag dela med mig av recensioner.

Dessa recensioner gör jag då för dig som läsare ska kunna  ta del av vad jag faktiskt tycker om produkterna och om de är värda att lägga sina pengar på osv.

Jag har alltså inte betalat för dessa produkter själv, men detta är inte ett sponsrat inlägg då jag inte gör sponsrade och betalda recensioner eftersom då jag recenserar en produkt så vill jag kunna ge min ärliga åsikt!

 

Här har jag fått testa Gardeins topp 3 bästsäljande produkter i Sverige!

  Gardein Mandarin Orange Crispy Chick'n här serverad med en blandning av kokt jasminris/vit quinoa, broccoli och rödlök.

Gardein Mandarin Orange Crispy Chick'n här serverad med en blandning av kokt jasminris/vit quinoa, broccoli och rödlök.

 

Mandarin Orange Crispy Chick'n

(- Ca pris 69kr - 225g kycklingbitar + 75g sås = 300g)

 

Produkten kommer med 225g små bitar, som verkligen kan liknas med chicken nuggets. Dessutom medföljer en påse sås med smak av mandarin och apelsin, denna påse väger 75g.

Enligt förpackningens instruktioner så kan man baka eller steka kyckl*ngbitarna. Jag valde att baka de i ugnen till de blev gyllenbruna och krispiga.

Om man steker så blir det inte alls samma jämna bruna yta som det får i ugnen. Gäller med all fryst panerad färdigmat.

När jag hade bakat bitarna i ugnen på 225°C så blandade jag dom med lite av såsen i en stekpanna (se bild längst ned i inlägget).

Jag kan starkt rekommendera att INTE tillsätta all sås. Till alla bitar 225g, använd max 1/2 förpackningen med sås. På så vis kan du tillsätta mer om du så önskar.

Resterande mängd sås kan man spara till ris eller en grönsakswok t.ex.

Varför inte ta för mycket sås? Såsen är väldigt söt och till stor del baserad på socker. Såsen bränner därför också lätt i pannan så blanda samman allt på svag till medel värme.

 

Hur var smaken?

Själva nuggets-bitarna påminner väldigt mycket om just det, kyckling nuggets. Proteinet inuti är väldigt likt kyckling.

Bitarna är lättkryddade så utan sås smakar de inte jättemycket. Men det är också därför denna rätt kommer paketerad med sås.

Såsen smakar sött och lite karamelliserat. Inte särskilt stark är den. Jag tillsatte själv lite färskpressad lime och svartpeppar till min sås.

Syran balanserade upp sötman lite bättre enligt mig. Så det tipsar jag starkt om att göra!

För jämförelse så smakar dessa som kyckling nuggets av hög kvalité.

Inte likt dom som man fick i skolan. Inte lika pressat mos inuti, utan mer en fast och fräsch bit av kycklingliknande växtbaserat protein.

 

Allergener:

Soja, Gluten, Vete, Ärta

Läs innehåll här om du är allergisk!

Betyg av 10

8/10

  Gardein 7 Grain Crispy Tenders här serverad med kungsörnen fusilli m vita bönor, en vegansk pesto och körsbärstomater.

Gardein 7 Grain Crispy Tenders här serverad med kungsörnen fusilli m vita bönor, en vegansk pesto och körsbärstomater.

 

Seven Grain Crispy Tenders

(- Ca pris 69kr - 255g)

 

Denna produkt kan liknas vid lite större panerade bitar av kyckling, det är varken en schnitzel eller nuggets.

Paneringen på just dessa skiljer sig från paneringen på både apelsinkycklingen och fiskbitarna.

Denna panering är lite smuligare och krispigare, mer likt ströbröd.

Den panering som är på de två andra produkterna har mer av en slät panering gjord av smet. Jag skulle vilja säga att jag tyckte att denna produkten var aningen torrare.

Produktens namn är "7 grain..." så jag antar att dess panering innehåller sju olika sorters gryn.

Enligt produktens innehåll så kan jag lista ut att den då innehåller, ris, havre, quinoa, amarant, hirsoch kamut-vete.

Det är 6 slags gryner, havre är listat två gånger så jag vet inte om de räknas som havre i två olika slags former.

 

Hur var smaken?

God! Kycklingen var verkligen lik kyckling. Fast sådär på ett fräscht vegetabiliskt vis. Denna produkt är trådig och lik kycklingfilé.

Väldigt häftigt må jag säga!

Både denna och apelsinkycklingen är de veganska kycklingliknande produkter jag testat som verkligen varit mest lika vanlig kyckling. Men på ett väldigt bra sätt!

Det som är bra med att äta veganskt är att man slipper all brosk, blodådror, ben och annat äckligt som annars kan förekomma i produkter som är panerad kyckling. Yuck!

Även här så är produkten lätt kryddad. Lite bättre kryddad än apelsinkycklingen är denna då den inte kommer med en sås.

Produkten har lagom sälta och känns inte för salt för mig som är känslig för kraftigt saltad mat.

 

Allergener:

Soja, Gluten, Vete, Ärta

Läs innehåll här om du är allergisk!

Betyg av 10

7/10

  Gardein Fishless Filets här serverad med kokt potatis, hackad gräslök, rädisor och en hemmagjord kall "fisk"sås.

Gardein Fishless Filets här serverad med kokt potatis, hackad gräslök, rädisor och en hemmagjord kall "fisk"sås.

 

Golden Fishless Filets

(- Ca pris 69kr - 255g)

 

Fishless filets är medelstora panerade f*skbitar som påminner om lite lyxigare fiskpanetter, eller fisken som man får till fish and chips.

Denna produkt ska inte bara likna fisk utan är helt suverän då den också innehåller växtbaserad omega 3. Hur bra är inte det?!

Omega 3 kommer från algolja i denna produkt.

"Fisk"dressingen som jag serverade till kanske du undrar hur jag gjorde?

Jag blandade ungefär 1 del osötad ekologisk sojghurt från Planti med 1 del eller lite mindre majonnäs med rostad lök från Rydbergs. Sen smaksatte jag med lite bostongurka, dill, gräslök, citronsaft, svartpeppar och en dutt curry.

 

Hur var smaken?

Alltså helt otrolig!

Denna produkt var verkligen bäst av alla! Först blev jag nästan förskräckt över att det smakade fisk. Har aldrig gillat den direkta smaken av fisk.

Men dessa var så goda ändå! Paneringen var bäst av alla på denna produkt.

Själva proteinet, eller "fisken" var SÅÅ saftig. Vid första smaken som kommer så känner man inte att det smakar fisk utan jag vill säga att det kommer mer efter.

Själva proteinet inuti är som sagt saftigt, aningen likt kycklingprodukterna men ändå inte. Det smakar likt fisk och har riktigt bra textur.

Jämför man t.ex. med torskfilé så är det inte exakt samma textur. Torskfile är lite mer finfördelad och mjölig i sin textur än denna produkt. Lite svårt att förklara. Men prova du själv och avgör!

Produkten är riktigt riktigt bra!

 

Allergener:

Soja, Gluten, Vete, Ärta

Läs innehåll här om du är allergisk!

Betyg av 10

10!

  Bild på när jag blandat bitarna med mandarin/apelsinsåsen + även tillsatt lime och svartpeppar. 

Bild på när jag blandat bitarna med mandarin/apelsinsåsen + även tillsatt lime och svartpeppar. 

 

Några ord som slutsats!

Nu är jag inte särskilt förtjust i färdigmat utan äter mest hemlagat. Men dessa produkter, som panerade, är de bästa veganska panerade produkterna som jag har testat.

Om du gillar mat som detta så är det nog den bästa du kan hitta på marknaden.

Slår enligt mig iallafall både Hälsans köks och Quorns panerade produkter som jag tidigare testat!

Är du inte lika petig som mig med just fabrikatsmat så är dessa nog en 9-10 enligt betygsskalan för dig.

Ha det i åtanke när du ser min siffer-bedömning. 

 

Om jag kommer köpa dessa igen?

Priset är väldigt dyrt. Cirka 70kr för en påse på 255g - ett kilopris på 275kr cirka.

Jag som är snål (läs ekonomisk ;) ) kommer inte köpa dessa produkter ofta. När jag väl kan hitta de i en butik nära mig så att säga.

Den produkt som jag garanterat kommer att köpa är iallafall Fishless Filets, supergod och det finns ingen liknande produkt på marknaden.

Dessa produkter är enligt mig därför bäst att köpa när du vill testa för första gången, om du vill bjuda och imponera på någon som annars inte äter veganskt. Eller om du vill unna dig själv något gott eller vid högtider.

 

Något som var mindre bra?

Det ända lilla som jag har att påpeka som enligt mig är mindre önskvärt, och  detta gäller inte bara Gardeins produkter utan till stor del all färdigmat, är att när man bakar det i ugnen så börjar oljan lätt lukta bränt och illa vid sista minutrarna.

Kanske för att jag kör mina produkter lite längre i ugnen för jag gillar min mat krispig. 

Men det och priset är det ända minuset jag kan ge till Gardein!

~    ~    ~    ~    ~

Jag hoppas nu att denna recension har kunnat hjälpa dig som läsare och att du tyckte det var intressant.

Lämna gärna en kommentar om du redan testat Gardeins produkter, berätta vad du tycker!

Vilken är din favorit? Berätta gärna också om du vill se mer recensioner likt denna!

Ha en fin start på veckan! Idag ska jag njuta av värmen, 24 grader i Sundsvall! :O

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine