Veganska burgare på VegMes formbara färs

veganska-hamburgare-recept.jpg

Förra året när det var helt sprillans nytt med formbar färs så la jag ut ett recept på vegobullar gjorda på Anammas formbara färs. Vilken succé det receptet blev må jag säga! :O

Det är nämligen så att receptet på vegobullarna är det inlägg som på Madeleines Vego drar in en majoritet av min trafik. Jag vill därför säga ett stort TACK till dig som läser och uppskattar receptet.

Här hittar du receptet om du nu blev nyfiken vad jag egentligen talar om.

Efter att Anamma gjort debut med sin formbara färs så började det hända saker på den veganska marknaden. Inte långt efter så lanserade även Naturlí sin formbara färs till Sverige. Därefter kom VegMes formbara färs.

VegMes formbara färs är i det dyraste laget då kilopriset ligger runt 130-170kr. Anledningen till varför den är så dyr har också att göra med att den till skillnad från Anamma säljs som färsk och inte som fryst.

Så… Är det värt pengarna då?

Jag kan säga så här. Jag är snål (läs ekonomisk) och köper därför inte den formbara färsen för fullt pris. Nej! Jag passar på när det är erbjudande… eller det som jag främst gör är faktiskt att köpa på nedsatt pris pga kort datum.

Testat att frysa in färsen det har jag och den fungerar exakt lika bra efter upptining. Var inte rätt för att köpa veganska produkter med kort datum, de håller bra mycket längre än vad man kan tro!

veganska-burgare-vegme.jpg

Nu till den fråga som du kanske väntat på. Vilken formbar färs är godast? Anammas eller VegMes?

Jag gillar VegMes bäst och kommer främst att köra med den i fortsättningen om jag hittar produkten till ett rimligt pris.

VegMes formbara färs har inte samma bismak av soja som Anammas formbara färs har. Är man en finsmakare som jag så tycker jag även att man kan känna en lätt ton av en härlig rökt smak i VegMes färs. Inte är smaken tydlig dock, tycker den bara känns lite om man verkligen känner efter.

Jag gillar VegMes färs helt enkelt för att den har fräschare toner i sin smak. Prova du också!

Lämna gärna en kommentar där du berättar vad du tycker.

Med det sagt så vill jag säga att båda färs-produkterna är givetvis väldigt bra. Jag tycker fortfarande om Anammas, det är bara så att jag nu föredrar VegMes.

Här kommer dagens recept. Hoppas det ska smaka! :)

Veganska burgare på formbar färs

(- 4 st biffar)

1 förpackning VegMe formbar färs (300g)
1 liten gul lök
2 msk bbq sås (Kung Markatta)
1 1/2 msk ströbröd
1 1/2 tsk grillkrydda
Grovmalen eller färsk-malen svartpeppar

Gör så här

1. Skala och finhacka gul lök. Skär så smått så möjligt, då går det lättare att forma biffarna. Är lökbitarna för stora faller de lättare ur biffen.

2. Tillsätt den formbara färsen, finhackad lök, bbq sås, ströbröd och grillkrydda till en bunke. Tillsätt valfri mängd svartpeppar, efter smak.

3. Knåda samman allt till en deg. Se till att blanda så pass väl så att färsen blir en deg och så att du inte kan se att det har varit en färs. Lite så att bitarna av färs går sönder och går samman till en deg. Då håller biffarna ihop extra bra!

4. Forma till 4 biffar. Varje biff ska väga ca 100g st.

5. Hetta upp lite olja eller margarin i en stekpanna. Ha pannan på högsta värme. När pannan är het, lägg ned biffarna, så många som ryms i din panna. Sänk sedan temperaturen till medelhög.

6. Stek på medeltemperatur ca 3 minuter på varje sida. Var försiktig vid första vändningen av biffarna eftersom att biffarna innehåller socker i form av bbq sås. Det gör så att det karamelliseras och fastnar därför lätt. Stek därför inte på allt för hög värme.

7. Servera med dina favorit-pålägg. Jag gillar att servera mina hamburgare med sallad, gurka, tomat och rödlök. Givetvis så är senap, ketchup och majonnäs också ett måste.

VegMes majonnäs är riktigt god. Vill du göra din egen majonnäs så finn ett recept här!

veganska-hamburgare-formbar-fars.jpg

Noteringar

  • Jag är lite känslig för att äta mat som är kraftigt saltad. Önskar du mer salt så är det bara att tillsätta mer grillkrydda eller salt till burgar-receptet. 1 1/2 tsk grillkrydda är lagom enligt mig, men smaken är själv upp till dig!

Jag inser nu att jag pratat på mycket om VegMe i detta recept. Därför vill jag också påpeka att detta inlägg INTE är sponsrat. Det är bara jag som i detta fall lyckas tycka om både VegMes formbara färs och majonnäs. Allt i ett och samma inlägg. :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk banoffee pie

vegansk-banoffee-pie.jpg

Innan jag blev vegan så var Banoffee paj en av mina favorit efterrätter. Nu har jag varit vegan i snart 3 år och jag saknar givetvis denna goding till dessert.

Kolasås, grädde, digestivekex och banan...

Hur gott som helst! Jag var därför givetvis tvungen att veganisera denna goda paj.

Att göra en vegansk banoffee pie gick hur lätt som helst och blev nästan precis lika gott som jag minns denna efterrätt. Den enda skillnaden var att den inte hade lika kraftig kolasmak. Jag saknade lite av den där djupa karamelliserade smaken.

Däremot så kokade jag min kolasås för kort tid så det kan ha med saken att göra.

Det som kan vara svårt med detta recept är att få tag på en vegansk kondenserad mjölk. I original-receptet används kondenserad mjölk som man kokar i ca 3 timmar (hela burken kokas!) till den kondenserade mjölken blir till karamelliserad mjölk.

Det vill säga... kolasås! 

Jag kokade min burk i 2 1/2 timme men tror att jag hade behövt koka den i 3-4 timmar för en djupare smak...

Nästa gång ska jag koka den kondenserade kokosmjölken längre. :)

 

vegansk-paj-recept.jpg

Kanske du nu undrar hur jag fick tag i en burk med kondenserad kokosmjölk?
 

Jag hade turen att ha en bekant i USA som skickade 2 burkar kondenserad kokosmjölk till mig av märket Nature's Charm.

Om du har vägarna förbi Stockholm eller bor där så ska den veganska butiken Goodstore även sälja denna produkt. Även Asian Market i Stockholm ska ha denna produkt, dom har iallafall haft den...

Med det sagt...

Om du inte kan få tag i just Nature's Charms veganska kondenserade mjölk så finns det även en produkt från Renée Voltaire som bör fungera. Jag har själv aldrig testat men hon säljer iallafall en kondenserad mjölk som inte behöver kokas.

Produkten från Renée Voltaire är alltså karamelliserad kokosmjölk, färdig kolasås. Produkten säljs under namnet "kondenserad kokosmjölk" men den verkar vara färdigkokt då det står att den inte behöver kokas.

Så kör du med denna produkt istället så slipper du att koka en burk med kondenserad kokosmjölk. 

Däremot så är burken från Renée Voltaire på 210g och den burk jag använde från Nature's Charm är på 320g (3/4 av burken är alltså 240g).

Du behöver alltså ca 240g kolasås för detta recept!

 

vegansk-banoffee-paj.jpg

Min kusin berättade för mig att hon kokar sin egen kolasås på kokosmjölk och socker. Om du som läser detta önskar ett recept på hemmagjord kondenserad mjölk så kan jag fixa det. Om det efterfrågas så att säga. :)

Lämna isåfall en kommentar så jag vet att du önskar ett inlägg med recept på kondenserad kokosmjölk. 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Banoffee Pie

( ca 6 - 8 bitar)

 

För botten

250g digestivekex - ca 17 kakor
75g veganskt margarin

 

Fyllning

3/4 = 240g av en burk med kondenserad kokosmjölk - kokas (Nature's Charm)
2 medelstora mogna bananer

2 1/2 dl Änglamark kokosmjölk - kyles / valfri växtbaserad vispgrädde
1/2 tsk vaniljsocker


Valfri dekoration

Riven mörk choklad
Kakaopulver
Valnötter/Pecannötter

 

 

 

 

Gör så här

 

1. Koka en burk med kondenserad kokosmjölk i en djup kastrull, alltså hela burken! Detta tar 2 1/2 - 4 timmar.  Burken måste hela tiden vara täckt med vatten så se till att fylla på under tiden den kokar då vatten avdunstar.

När burken har kokt klart, ÖPPNA DEN ABSOLUT INTE VARM! Låt svalna helt innan burken öppnas. Koka burken helst dagen innan pajen ska göras.

2. Börja med pajens botten. Tillsätt digestivekex till en matberedare. Krossa kexen till ett fint smult. Om inte en matberedare finns och kan användas så går det att stoppa kexen i dubbla påsar eller kökshandduk och krossa med kavel. 

3. Smält margarinet och blanda ihop med kex-smulet. Fettet ska vara väl fördelat med kaksmulorna.

4. Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper.

Klipp ut en rund bit i storlek med botten för att placera i botten. På så sätt går det lättare att skjuta av kakan från formens botten när den är klar. Gör gärna den runda pappbiten lite större, då kan papperet fästas lätt när springformen trycks ihop, papperet spännes fast.

5. Tryck ut paj-botten i formen. Tryck till hårt med hjälp av händerna så att det blir en fast paj-botten och inte bara smulor.

Låt stå i kylen i minst 2 timmar. För att margarinet ska stelna och paj-botten ska bli fast. Viktigt att den får stelna så att pajen  håller ihop vid servering. 

6. Vispa upp Änglamarks kokosmjölk. Burken med kokosmjölk från Änglamark ska ha varit kyld i minst 3 timmar innan den kan vispas upp. Vispa upp med en elvisp tillsammans med vaniljsocker. 

Använd eventuellt valfri vegansk vispgrädde.

7. Skala bananerna. Jag valde att skiva ena och dela den andra längs med längden för dekoration men båda kan givetvis skivas.

8. Bred ett lager av kolasås på pajskalet. Tag ungefär halva burken. 

9. Strö över 1 skivad banan ovanpå. Täck bananskivorna och kolasåsen med all vegansk vispad grädde.

10. Avsluta med att dekorera. Tillsätt den andra bananen, häll över hälften av det som är kvar i burken med kokt kondenserad kokosmjölk. Alltså 1/4 av den totala mängden som var i burken från början. Receptet kräver endast 3/4 av burken (2/4 + 1/4). 

Dekorera valfritt. Jag använde en tesil och siktade över kakao samt krossade några valnötter.

11. Servera och njut! Förvaras kallt i kyl med fördel i en tårtkupa.

 

banoffee-paj-recept.jpg


Noteringar

  • Läs mer om den veganska vispgrädden av Änglamarks kokosmjölk som jag använder mig av i detta recept, här!
     
  • Om du inte orkade läsa igenom allt jag skrev om kolasåsen, använd denna från Nature's Charm (behöver kokas), eller denna från Renée Voltaire (behöver inte kokas)!
     
  • Så här kokar du kondenserad kokosmjölk. Fyll upp en gryta med vatten. Låt koka upp. Lägg ned konservburken. Konservburken måste vara täckt med vatten hela tiden!! 

    Låt koka i 2 1/2-4 timmar. Fyll på med vatten när det behövs. Öppna burken ALDRIG varm, då kan den explodera och du får kolasås hela köket! 
     
  • Jag vet att det även ska finnas kondenserad sojamjölk, den verkar dock vara svår att få tag på i Sverige. Kör med den om du hittar en sådan burk. Den lär nog också behöva kokas i ca 3 timmar om det inte står på burken att den är färdigkokt.
     
  • Kondenserad mjölk kokas då den annars inte är så kolasås utan bara mest som sötad mjölk, sirapsliknande MED UNDANTAG för Renée Voltaires produkt som är färdig kolasås!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine