Vegansk pumpakaka med frosting

vegansk-pumpakaka.jpg

I hela TVÅ veckor så har jag jobbat på detta recept för att få det att bli perfekt. Tredje gången gillt så gick det!

Första kakan hade jag i mer pumpapuré, kakan blev för blöt och lite degig. God men det kallar jag inte ett godkänt recept. Bara för att kakan är vegansk så ska den inte brista i kvalité, eller hur?

I den andra kakan så minskade jag mängden pumpapuré och den blev bättre, fortfarande lite lite degig längst in mot mitten i kakan. Och tro mig! Jag hade gräddat den tillräckligt länge.

För den tredje kakan så behövde jag alltså mer fluff och stabilitet. Svaret för att få till en bra vegansk sockerkaka är POTATISMJÖL. Jag upplever att potatismjöl ger fluffigare och mer stabila veganska mjuka kakor. Det gör smeten både lätt men det hjälper också till att binda lite istället för ägg.

Tredje gången gillt så tillsatte jag då potatismjöl och lite mer bakpulver till smeten. Kakan blev genast mer fluffig och helt genombakad. Det blev den fast att jag hade den inne samma tid i ugnen som kaka nummer 2 och jag hade även i samma mängd pumpa som i försök nummer två.

NU kan jag stolt dela med mig av detta recept. Kakan påminner väldigt mycket om en morotskaka. Den innehåller mycket goda kryddor och har därför riktigt fin och höstig smak. Frostingen är verkligen pricket över i:et. Så gott!

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få reda på hur du kan göra din egen pumpapuré. Detta recept är perfekt för dig som har en halloween pumpa som inte blivit använd. Baka en god kaka på den istället och minska ditt matsvinn! :)

pumpakaka-vegansk.jpg

Kryddig pumpakaka

( - 1 springform 28 cm)

2 dl pumpapuré
1 1/2 dl strösocker
1 dl havregrädde
1 dl neutral olja (t.ex. raps - ej kallpressad utan neutral)
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
Rivet skal av 1/2 apelsin

4 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Färskostfrosting

75g PåMackan eller annat växtbaserat substitut för naturell färskost
50g veganskt margarin (rumsvarmt/mjukt)
3 dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här

För kakan:

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smöra (veganskt margarin) eller olja en springform.

2. Mät upp 1/2 tsk kardemummakärnor och mal dem i en mortel. Mortla till de är malna men det kan vara lite mindre bitar i, det behöver alltså inte vara lika finmalet som mjöl.

3. Till en bakskål/bunke, tillsätt alla de blöta ingredienserna först + kryddorna. Det vill säga, tillsätt pumpapuré, havregrädde, olja, kanel, vaniljsocker, mortlad kardemumma, malen ingefära och salt.

4. Tillsätt även strösocker och riv ned apelsinskal. Rör om allt till en slät smet och rör noga så att kryddorna har fördelats jämnt i smeten och se till så att det inte har bildats klumpar av kryddorna.

5. Slutligen, använd en sikt och sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör om till en någorlunda slät smet. Rör inte för mycket utan vik ned mjölet med hjälp av slickepotten ned i de blöta ingredienserna.

6. Tillsätt smeten till den smorda springformen. Baka kakan mitt i ugnen i ca 50-60 minuter.

- Kakan kan se klar ut efter 30-40 minuter men låt dig inte frestas att ta ut den då. Eftersom den innehåller pumpapuré som tillför mycket vätska och gör smeten lite tyngre så är det bättre att baka kakan lite för länge än för kort tid. Annars riskerar kakan att bli degig!

7. Kolla med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.

För frostingen:

1. Väg upp 50g margarin och tillsätt det till en skål. Se till att det är någorlunda mjukt.

2. Tillsätt 1/2 förpackning PåMackan till margarinet, 75g. Vispa samman dessa två ingredienser med en elvisp eller stavmixer med visp-tillägg. Vispa till de 2 ingredienserna har blandats samman.

3. Tillsätt 1 dl i taget av florsockret vispa på låg hastighet till att börja med för att undvika rökmoln. Vispa ned 1 dl till det precis gått ihop, tillsätt då nästa och gör likadant. Slutligen tillsätt det sista dl-måttet. Vispa bara några sekunder extra på slutet för att få en slät men fast frosting.

4. Tillsätt sist citronjuicen och vispa samman till en frosting. Låt förvaras kallt.

5. Bred på frostingen på kakan när kakan har svalnat helt. Förvara kakan i kylen, gärna i en tårtbox/kupa.

vegansk-kaka-frosting.jpg

Noteringar

  • För att göra pumpapuré så gjorde jag så här. Jag sköjde en relativt liten halloweenpumpa noga. Delade den på mitten och kärnade ur den. Sedan delade jag varje del igen på mitten. Då hade jag 4 delar. Dessa oljade jag in lite lätt. Sedan bakade jag pumpan lite längre ned i ugnen på 175°C i ungefär 1 h.

    Baktiden beror på din storlek på pumpan. När pumpan var mjuk lät jag den svalna. Sedan skrapade jag ur köttet med en vanlig matsked så att det separerades från skalet. Därefter gjorde jag en puré genom att köra allt pumpakött i mixern. Klart!

    Pumpapurén kan användas i soppor, kakor och bröd m.m.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Ta vara på misslyckad tårtbotten

misslyckad-tartbotten.jpg

Goddag måndag!

Måndagar kan behövas lyfta upp så mycket som det bara går eller hur?

Idag bjuder jag därför på ett par underbara goda bakelser som du kan göra genom att rädda en misslyckad tårtbotten. Eller kanske om du bara har rester kvar hemma av en sockerkaka osv.

Historien bakom dessa bakelser är faktiskt att så lätt som att jag själv misslyckades med en tårta som jag hade planerat att göra. Ja, eller rättare sagt, jag misslyckades med botten och hade för ont om tid att göra om. Men! Jag måste få säga!

Att göra små bakelser istället för tårta blev ju minst lika gott, om inte ännu godare! Betydligt mindre jobb och tid gick också åt, win win win! :)

Så planen var att jag skulle ha bakat en tårta till pappa när han fyllde år. Han hade önskat sig smakerna choklad och körsbär.

Jag gjorde därför, dagen innan han fyllde år i ordning två sorters mousse, givetvis då med smak av choklad och körsbär. Recepten finner ni nedan, väldigt lätta att göra är dessa mousser.

att-gora-med-misslyckad-tartbotten2.jpg

Jag tänkte också att jag kör ett säkert kort och kör på ett recept på choklad tårtbotten här från min egen blogg, så behöver jag inte experimentera fram något nytt.

Receptet är länkat nedan. Det är lite mer riskabelt att experimentera sådär dagen innan...

Missförstå mig inte nu... Tårtbotten kom ut bra!

Det är ju som sagt ett recept jag ändå har här på bloggen. Saken var den att jag fick för mig att dela en tårtbotten, som jag tidigare tagit fram för att dela i tre delar, i fler än tre delar...

Ja jag gjorde ytterligare tunnare lager och där höll det inte helt enkelt...  

Alla lager bara föll isär. Nu lärde jag mig även något  nytt om mitt egna recept.

För att förtydliga, dela inte tårtbotten tillhörande receptet chokladtårta de luxe i fler än 3 delar.

Så det var den historien om hur pappas tårta istället blev fantastiskt goda mousse-formar, eller bakelser, kalla dom vad du vill. :)

veganska_mousse_bakelser2.jpg

Receptet kommer här! :)

Lämna en kommentar om du har funderingar över något. Lägg till märke att jag delat med mig av många länkar i detta inlägg så att det ska vara lättare att se produkter osv.

~ ~ ~ ~

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar baka!

 

Moussedessert

( - 5 st formar)

 

Tårtbotten

Receptet finner du på bloggen här!

Du kan använda dig av vilken sockerkaka som helst, helst i chokladsmak då. Eller kanske överblivna brownie/kladdkake- bitar.

 

Körsbärsmousse

1 dl Änglamark kokosmjölk - läs noteringar längst ned i detta inlägg!
1/2 dl körsbär i sås

 

Chokladmousse

Resterande mängd kokosmjölk från 1 burk (ca 3 dl)
4 msk kakao
1 1/2 dl florsocker
1/2 krm salt

 

Du behöver också

   

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att göra mousserna. Blanda först ihop körsbärsmoussen, detta gör du genom att ta 1 dl kokosmjölk ur en konservburk av änglamark kokosmjölk och blanda det i en skål med 1/2 dl körsbärssås.

2. För chokladmoussen. Ta resterande mängd kokosmjölk som är kvar i burken. Lägg ned det i en skål och blanda ihop kokosmjölken med kakao, florsocker och salt. Se till att sikta ned de torra ingredienserna, annars blir det klumpar i moussen.

Låt körsbär och chokladmoussen stå i kylen i minst 3 timmar eller till de är i fast mousse-liknande konsistens. Kokosmjölken behöver inte vara kyld när mousserna förbereds, är den rinnig nu så sätter den sig i kylen.

3. Nu är det bara att lägga ihop moussebakelserna. Ta fram din misslyckade kaka/tårta eller t.ex. rester av en brownie. Börja med att lägga i lite småbitar av en i botten av formarna.

4. Täck kakbitarna sedan med lite körsbär i sås. Fyll på med 1-2 tsk chokladmousse så att det täcker körsbärssåsen. Lägg sedan till några kakaonibs för lite krisp i bakelsen.

5. Fyll därefter på med lite körsbärsmousse så även den täcker chokladmoussen. Strö ovanpå körsbärsmoussen med lite mer kakbitar. Täck till sist med ett sista lager av chokladmousse så att inte kakbitarna syns på toppen.

6. Avsluta med att toppa och dekorera moussebakelserna med kakaonibs och färska körsbär eller andra bär.

Låt gärna stå i kylen några timmar och låt smakerna gå ihop. Servera och njut av något så gudomligt gott! Jag lovar er mina vänner, denna efterrätt blev verkligen så såå god!

mousse-formar2.jpg


Noteringar

  • Jag använder Änglamarks kokosmjölk som finns att köpa på Coop! Denna är likvärd med vispad sojagrädde.

    Har du den i rumstemperatur är den tjockare än "vanlig" kokosmjölk och som lättvispad grädde.

    Den brukar aldrig separera sig, alltså att fettet lägger sig i toppen och vattnet under, nej denna är helt tjock och perfekt rakt igenom.Ställs den in i kylen blir den lika fast i konsistensen som creme fraiche.  

    Denna kokosmjölk är den ultimata grädden för dig som vill använda en vegansk grädde utan att behöva vispa den OCH du slipper palmoljan! Denna är dessutom helt glutenfri som jag har förstått det iallafall.  

    Jag har skrivit mer om denna produkt här, läs gärna det om du är intresserad. Seriöst så funderar jag på att göra ett inlägg endast om denna produkt bara för att den är så fantastiskt bra!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine