Saftig vegansk banankaka

Jag har de senaste månaderna försökt att minska mitt matsvinn och min användning av plast. Det är inte alltid det lättaste. Även om det går framåt så slänger även jag mat ibland. Däremot så finner jag mycket som är positivt. Inte bara det att jag gör någonting gott för miljön. Det är positivt på det sätt att jag lär mig nya saker, jag får experimentera mer och använda mig utav det jag har. Bara det tycker jag faktiskt känns spännande men givetvis så kan det också kännas trögt i början. Allt handlar om vanor. Att ta vara på mat gör också att man sparar en slant i plånboken.

I detta inlägg har jag skrivit lite mer om hur jag gör för att minska på min användning av plast.

Alla har vi nog bruna och ledsna bananer hemma ibland. Genom tiderna har jag bakat mycket olika banankakor och bananbröd. Detta recept är det som jag hittills har lyckats bäst med. Kakan blir hög och fin, saftig och mjuk. Helt oemotståndligt god!

Här kan du se ett gammalt glutenfritt recept på bananbröd som är helt ok det också. Men den slår inte dagens recept!

Jag använder alltså inte gula bananer för denna kaka utan jag använder de som är svartprickiga eller helsvarta. Då blir det som bäst. Var inte rädd för att ta vara på dessa bananer. Ofta använder jag helsvarta bananer, det är inget fel på dem. EN enda gång har jag känt att en banan luktade mögel, då slängde jag givetvis den. Så lukta alltid! Luktar det inte mögel utan bara övermogen banan så är det bara att börja baka. :)

vegansk-banankaka.jpg

Detta recept är riktigt bra. Jag har bakat denna kaka MINST 5 gånger nu och har alltid varit lika nöjd. Du kan själv välja om du vill stoppa i valnötter eller russin i kakan. Du kan utesluta det helt eller t.ex. tillsätta chokladbitar istället.

För att lyckas, sikta de torra ingredienserna och rör snälla inte för mycket i smeten, låt den precis gå ihop bara!

Varsågod, börja baka, njut sedan och tacka mig! <3

Vegansk banankaka

( 1 sockerkaka)

5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

3 medelstora övermogna bananer (300-350g skalad vikt)
1 dl neutral olja t.ex. rapsolja (ej kallpressad)
1 1/2 dl hett vatten

Valfritt:
25g russin (1/2 dl)
25g valnötter (rågad 1/2 dl)

eller…
chokladknappar, kanel, kardemumma, saffran, valfria nötter m.m.

Gör så här

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 L. Använd margarin eller olja. Den behöver inte bröas men det kan göras ändå om så önskas.

2. Koka upp vatten, det går lätt att använda vattenkokare. Lämna till senare. Låt det under tiden svalna lite.

3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke/skål. Dessa är, vetemjöl, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

4. Blanda om väl och gör en grop i de torra ingredienserna.

5. Mosa bananerna så att de är rejält mosade, med en gaffel eller en stavmixer. Användes en stavmixer så kan oljan och bananerna köras tillsammans i en måttsats.

6. Tillsätt alla blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, mosade bananer och hett vatten.

7. Rör om till en blandad smet. Rör så lite som möjligt för att inte få en seg och kompakt kaka. Rör gärna om med en slickepott genom att vika och vända smeten med slickepotten.

8. Tillsätt smeten till formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Jag använder INTE varmluftsugn.

9. Kolla med en sticka så att kakan är klar, Kommer stickan upp torr och kakan känns fast så är den klar. Låt svalna 2-5 minuter i formen. Tag ut formen och låt svalna utan form. Detta för att undvika att eventuell kondens ska bildas.

10. Servera och njut!

Noteringar

  • Detta recept kräver hett vatten. Vattnet ska inte vara kokande hett men det ska vara kokt och varmt. Inte ljummet utan mer rykande varmt. Jag upplever att kokt varmt vatten i kaksmetar löser upp vetemjölets klumpar lättare och ger en slätare och mer glansig smet.

  • Se till att bananerna är rejält mogna, svartprickiga till helsvarta är det som gäller. Inga helgula bananer funkar för det här, åtminstone ger de inte samma goda söta smak.

  • Rör aldrig mycket i en sockerkakssmet, då utvecklas gluten i vetemjölet vilket resulterar i en elastiskt smet. Det vill vi inte ha då blir kakan seg och kompakt. Lite klumpar i smeten gör inget men se till så att smeten är blandad iallafall.

banankaka-veganskt-recept.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk pumpakaka med frosting

vegansk-pumpakaka.jpg

I hela TVÅ veckor så har jag jobbat på detta recept för att få det att bli perfekt. Tredje gången gillt så gick det!

Första kakan hade jag i mer pumpapuré, kakan blev för blöt och lite degig. God men det kallar jag inte ett godkänt recept. Bara för att kakan är vegansk så ska den inte brista i kvalité, eller hur?

I den andra kakan så minskade jag mängden pumpapuré och den blev bättre, fortfarande lite lite degig längst in mot mitten i kakan. Och tro mig! Jag hade gräddat den tillräckligt länge.

För den tredje kakan så behövde jag alltså mer fluff och stabilitet. Svaret för att få till en bra vegansk sockerkaka är POTATISMJÖL. Jag upplever att potatismjöl ger fluffigare och mer stabila veganska mjuka kakor. Det gör smeten både lätt men det hjälper också till att binda lite istället för ägg.

Tredje gången gillt så tillsatte jag då potatismjöl och lite mer bakpulver till smeten. Kakan blev genast mer fluffig och helt genombakad. Det blev den fast att jag hade den inne samma tid i ugnen som kaka nummer 2 och jag hade även i samma mängd pumpa som i försök nummer två.

NU kan jag stolt dela med mig av detta recept. Kakan påminner väldigt mycket om en morotskaka. Den innehåller mycket goda kryddor och har därför riktigt fin och höstig smak. Frostingen är verkligen pricket över i:et. Så gott!

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få reda på hur du kan göra din egen pumpapuré. Detta recept är perfekt för dig som har en halloween pumpa som inte blivit använd. Baka en god kaka på den istället och minska ditt matsvinn! :)

pumpakaka-vegansk.jpg

Kryddig pumpakaka

( - 1 springform 28 cm)

2 dl pumpapuré
1 1/2 dl strösocker
1 dl havregrädde
1 dl neutral olja (t.ex. raps - ej kallpressad utan neutral)
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
Rivet skal av 1/2 apelsin

4 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Färskostfrosting

75g PåMackan eller annat växtbaserat substitut för naturell färskost
50g veganskt margarin (rumsvarmt/mjukt)
3 dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här

För kakan:

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smöra (veganskt margarin) eller olja en springform.

2. Mät upp 1/2 tsk kardemummakärnor och mal dem i en mortel. Mortla till de är malna men det kan vara lite mindre bitar i, det behöver alltså inte vara lika finmalet som mjöl.

3. Till en bakskål/bunke, tillsätt alla de blöta ingredienserna först + kryddorna. Det vill säga, tillsätt pumpapuré, havregrädde, olja, kanel, vaniljsocker, mortlad kardemumma, malen ingefära och salt.

4. Tillsätt även strösocker och riv ned apelsinskal. Rör om allt till en slät smet och rör noga så att kryddorna har fördelats jämnt i smeten och se till så att det inte har bildats klumpar av kryddorna.

5. Slutligen, använd en sikt och sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör om till en någorlunda slät smet. Rör inte för mycket utan vik ned mjölet med hjälp av slickepotten ned i de blöta ingredienserna.

6. Tillsätt smeten till den smorda springformen. Baka kakan mitt i ugnen i ca 50-60 minuter.

- Kakan kan se klar ut efter 30-40 minuter men låt dig inte frestas att ta ut den då. Eftersom den innehåller pumpapuré som tillför mycket vätska och gör smeten lite tyngre så är det bättre att baka kakan lite för länge än för kort tid. Annars riskerar kakan att bli degig!

7. Kolla med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.

För frostingen:

1. Väg upp 50g margarin och tillsätt det till en skål. Se till att det är någorlunda mjukt.

2. Tillsätt 1/2 förpackning PåMackan till margarinet, 75g. Vispa samman dessa två ingredienser med en elvisp eller stavmixer med visp-tillägg. Vispa till de 2 ingredienserna har blandats samman.

3. Tillsätt 1 dl i taget av florsockret vispa på låg hastighet till att börja med för att undvika rökmoln. Vispa ned 1 dl till det precis gått ihop, tillsätt då nästa och gör likadant. Slutligen tillsätt det sista dl-måttet. Vispa bara några sekunder extra på slutet för att få en slät men fast frosting.

4. Tillsätt sist citronjuicen och vispa samman till en frosting. Låt förvaras kallt.

5. Bred på frostingen på kakan när kakan har svalnat helt. Förvara kakan i kylen, gärna i en tårtbox/kupa.

vegansk-kaka-frosting.jpg

Noteringar

  • För att göra pumpapuré så gjorde jag så här. Jag sköjde en relativt liten halloweenpumpa noga. Delade den på mitten och kärnade ur den. Sedan delade jag varje del igen på mitten. Då hade jag 4 delar. Dessa oljade jag in lite lätt. Sedan bakade jag pumpan lite längre ned i ugnen på 175°C i ungefär 1 h.

    Baktiden beror på din storlek på pumpan. När pumpan var mjuk lät jag den svalna. Sedan skrapade jag ur köttet med en vanlig matsked så att det separerades från skalet. Därefter gjorde jag en puré genom att köra allt pumpakött i mixern. Klart!

    Pumpapurén kan användas i soppor, kakor och bröd m.m.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine