Saftig vegansk banankaka

Jag har de senaste månaderna försökt att minska mitt matsvinn och min användning av plast. Det är inte alltid det lättaste. Även om det går framåt så slänger även jag mat ibland. Däremot så finner jag mycket som är positivt. Inte bara det att jag gör någonting gott för miljön. Det är positivt på det sätt att jag lär mig nya saker, jag får experimentera mer och använda mig utav det jag har. Bara det tycker jag faktiskt känns spännande men givetvis så kan det också kännas trögt i början. Allt handlar om vanor. Att ta vara på mat gör också att man sparar en slant i plånboken.

I detta inlägg har jag skrivit lite mer om hur jag gör för att minska på min användning av plast.

Alla har vi nog bruna och ledsna bananer hemma ibland. Genom tiderna har jag bakat mycket olika banankakor och bananbröd. Detta recept är det som jag hittills har lyckats bäst med. Kakan blir hög och fin, saftig och mjuk. Helt oemotståndligt god!

Här kan du se ett gammalt glutenfritt recept på bananbröd som är helt ok det också. Men den slår inte dagens recept!

Jag använder alltså inte gula bananer för denna kaka utan jag använder de som är svartprickiga eller helsvarta. Då blir det som bäst. Var inte rädd för att ta vara på dessa bananer. Ofta använder jag helsvarta bananer, det är inget fel på dem. EN enda gång har jag känt att en banan luktade mögel, då slängde jag givetvis den. Så lukta alltid! Luktar det inte mögel utan bara övermogen banan så är det bara att börja baka. :)

vegansk-banankaka.jpg

Detta recept är riktigt bra. Jag har bakat denna kaka MINST 5 gånger nu och har alltid varit lika nöjd. Du kan själv välja om du vill stoppa i valnötter eller russin i kakan. Du kan utesluta det helt eller t.ex. tillsätta chokladbitar istället.

För att lyckas, sikta de torra ingredienserna och rör snälla inte för mycket i smeten, låt den precis gå ihop bara!

Varsågod, börja baka, njut sedan och tacka mig! <3

Vegansk banankaka

( 1 sockerkaka)

5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

3 medelstora övermogna bananer (300-350g skalad vikt)
1 dl neutral olja t.ex. rapsolja (ej kallpressad)
1 1/2 dl hett vatten

Valfritt:
25g russin (1/2 dl)
25g valnötter (rågad 1/2 dl)

eller…
chokladknappar, kanel, kardemumma, saffran, valfria nötter m.m.

Gör så här

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 L. Använd margarin eller olja. Den behöver inte bröas men det kan göras ändå om så önskas.

2. Koka upp vatten, det går lätt att använda vattenkokare. Lämna till senare. Låt det under tiden svalna lite.

3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke/skål. Dessa är, vetemjöl, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

4. Blanda om väl och gör en grop i de torra ingredienserna.

5. Mosa bananerna så att de är rejält mosade, med en gaffel eller en stavmixer. Användes en stavmixer så kan oljan och bananerna köras tillsammans i en måttsats.

6. Tillsätt alla blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, mosade bananer och hett vatten.

7. Rör om till en blandad smet. Rör så lite som möjligt för att inte få en seg och kompakt kaka. Rör gärna om med en slickepott genom att vika och vända smeten med slickepotten.

8. Tillsätt smeten till formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Jag använder INTE varmluftsugn.

9. Kolla med en sticka så att kakan är klar, Kommer stickan upp torr och kakan känns fast så är den klar. Låt svalna 2-5 minuter i formen. Tag ut formen och låt svalna utan form. Detta för att undvika att eventuell kondens ska bildas.

10. Servera och njut!

Noteringar

  • Detta recept kräver hett vatten. Vattnet ska inte vara kokande hett men det ska vara kokt och varmt. Inte ljummet utan mer rykande varmt. Jag upplever att kokt varmt vatten i kaksmetar löser upp vetemjölets klumpar lättare och ger en slätare och mer glansig smet.

  • Se till att bananerna är rejält mogna, svartprickiga till helsvarta är det som gäller. Inga helgula bananer funkar för det här, åtminstone ger de inte samma goda söta smak.

  • Rör aldrig mycket i en sockerkakssmet, då utvecklas gluten i vetemjölet vilket resulterar i en elastiskt smet. Det vill vi inte ha då blir kakan seg och kompakt. Lite klumpar i smeten gör inget men se till så att smeten är blandad iallafall.

banankaka-veganskt-recept.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska proteinbars - Energibars

veganska-protein-bars.jpg

Förra veckan delade jag med mig av hur jag själv gör hemmagjort mandelsmör.

Du kan hitta det inlägget här om det låter intressant. :)

I inlägget nämnde jag också att jag gjorde detta mandelsmör för att använda som ingrediens i hemmagjorda proteinbars. Nu är dagen här då jag tänkt att dela med mig av mitt recept på ett gäng veganska och proteinrika energibars. 

Choklad går alltid hem för mig och jag tycker det är så gott så att jag kan lyckas lura ned en massa näringsrika ingredienser utan att märka av det för att det helt enkelt smakar så gott av choklad ändå.

Dessa bars förbereder jag i förväg och förvarar i frysen. Barsen blir alldeles härligt goda när dem är frysta. Lite mer sega och fudge-liknande i konsistens. 

Sedan är det bara att ta dig en bit när hungern slår till eller om du måste iväg fort och behöver något att äta. 

Jag har räknat ut lite på energi och protein för detta recept. Du kan läsa om det längst ned i detta inlägg. Känns det triggande för dig och onödigt att veta näringsinformationen så skippa att läsa det sista stycket i detta inlägg. 

Anledningen till varför jag delar näringsinformationen här idag är för att jag tycker det är kul att räkna fram och för att det kan vara bra att visa på att vegansk mat inte är så pjåkig ändå.

Egentligen hade jag tänkt att dela med mig av information kring järn-innehåll också men det gick inte då jag inte fick fram data för innehåll av järn i risproteinet. 

Jag hoppas nu att just du kanske får användning av detta recept. Lycka till i köket och lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. <3 

 

 

Veganska proteinbars

(8 st bitar)

 

100g färska dadlar (ca 9 medelstora dadlar - vikt utan kärnor)
75g mandelsmör
50g mörk choklad >70%
2 msk risprotein / valfritt växtbaserat proteinpulver
3 msk kokosflingor
1 msk kakao nibs / chiafrön
1 1/2 dl havregryn
1 nypa havssalt
 

 

 

Gör så här

 

1. Väg upp mandelsmör i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt urkärnade dadlar till matberedaren. 

2. Mixa till en någorlunda slät deg. Det gör inget om lite bitar av dadlarnas skal och småbitar av dadlar förekommer. 

3. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen. Gör det genom att antingen köra en liten kopp/skål med chokladen i mikrovågsugnen på låg temperatur. Eller värm över vattenbad.

Smältes chokladen i mikrovågsugn så krävs att den rörs om lite då och då, annars är risken stor att chokladen bränns. Det räcker att smälta bitarna till 75% och sedan röra om så smälter allt till slut ändå.

4. Tillsätt den smälta chokladen till dadel-degen. Mixa till allt är väl blandat.

5. Tillsätt risproteinet, mixa igen till det är väl blandad. Nu kommer degen att ha blivit lite torrare och mer smulig.

6. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs eller chiafrön och havregryn. Mixa till ett väl blandat smul, ungefär som en smuldeg ska det se ut.

7. Avsluta med att tillsätta en nypa havssalt. Ta ur knivbladet ur matberedaren och rör om havssaltet i "smuldegen" för hand. 

8. Tillsätt en bit bakplåtspapper till en matlåda eller en form som har storleken ungefär 19x13 cm. Detta är måttet på den matlåda jag använde. En ugnsform kan användas, den måste isåfall vara väldigt liten och ha detta mått.

Tryck ut för hand. Tryck till hårt så att degen går ihop. Vänd försiktigt på degen så att det som tidigare var toppen lägger sig i botten mot bakplåtspapperet. Tryck till. Upprepa denna metod 1-2 gånger till. Detta görs för att degen ska formas och gå ihop samt få en slät yta. Så blir bitarna finare i slutändan.

9. Stoppa in matlådan i frysen. Låt stå några timmar till helt fryst.

10. Skär upp till 8 bitar. Servera gärna frysta men de kan givetvis förvaras i kylen också! Att äta dom frysta tycker jag personligen är godast då de blir mer "fudge-liknande" och sega i konsistensen. 

 

 

Noteringar
 

  • Barsen är helt glutenfria om du använder dig av glutenfria havregryn, se även till så att chokladen är glutenfri för ett helt glutenfritt recept.
     
  • Jag använder risprotein i detta recept för att tillsätta lite extra protein. Har du inte det kan du utesluta proteinpulvret och eventuellt tillsätta mer havregryn istället. Det blir bra energibars ändå.

 

veganska-energi-bars.jpg

 

Lite näringsinformation för dig som är intresserad

 

Till vänster kcal per 100g  - till höger, kcal  för använd mängd i receptet (P = mängd protein)

 

Dadlar: 247 kcal = 247 kcal (P = 1.2g)

Sötmandel: 600 kcal = 450 kcal (P = 14.25g)

Mörk choklad: 573 kcal = 286,5 kcal (P = 4.2g)

Risprotein: 384 kcal = 57,6 kcal (P = 12.5g)

Havregryn: 370 kcal = 222 kcal (P = 7,8g)

Kokosflingor: 634 kcal = 95,1 kcal (P = 0.84g)

Kakao nibs: 630 kcal = 63 kcal (P = 1.27g)

Summa: 1421,2 kcal och 42,06g protein

1421,2/8 = 177,65

 

Ca 178 kcal per bit och 5g protein.


 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine