Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

stekt-ris-tofu.jpg

Följer du mig på instagram? Om du gör det så kanske du redan vet om att jag delar med mig av ganska mycket, allt möjligt, via instagrams “mina händelser”.

Denna vecka så delade jag med mig av en liten så kallad “Cook with me”. Där jag helt enkelt filmade när jag lagade mat. Vad jag lagade var denna maträtt, stekt ris med tofu.

Jag vill med detta recept visa på hur DU kan minska ditt matsvinn.

Just detta recept är perfekt för det. I detta fall så hade vi här hemma en helt oöppnad matlåda med ris från kinarestaurang, hämtmat, det vill säga. Eftersom ris fort blir gammalt så valde jag att ta vara på det och göra en helt ny god maträtt av resterna.

Man ska vara försiktig när det kommer till att lämna ris framme länge osv samt inte låta det ligga för länge i kylen då ris lätt bildar bakterier som inte är värda att få i sig.

Likaså så kan jag inte sluta påpeka det faktum att… Har du oöppnad tofu hemma som har gått ut på datumet? Ingen fara! Är tofun oöppnad så blir den inte gammal, inte särskilt fort iallafall.

Det tofu-block jag använde i dagens recept gick ut för hela tre månader sedan.

Hör och häpna! 3 MÅNADER!

stekt-ris-veganskt.jpg

Kom ihåg att alltid titta, lukta, känna och om alla dessa punkter får godkänt så kan du även smaka. Tofun jag använde luktade precis som om den skulle ha tillverkats igår.

Ja du förstår, det är INGA PROBLEM med att äta så kallad “gammal mat”.

Det jag använder mig av för att kolla om en tofu är gammal är först och främst synen.  Är tofu gammal börjar den jäsa och förpackningen expanderar.

Sedan doftar jag. Tofu doftar inte så mycket, lite som en blandning av sojamjölk och mozzarella-ost.

Slutligen så känner jag på den så att den inte känns hel-slemmig. Den ligger ju i vatten så lite blöt ska den kännas men inte ha något lager av något slime-liknande på sig.

Eftersom receptet blev omtyckt på min instagram så valde jag att summera det hela i ett blogginlägg så att det ligger kvar för alltid.

Har du å andra sidan ett paket ÖPPNAD tofu så bör du konsumera det innan 2-4 dagar har gått. När ett paket tofu har öppnats blir det väldigt fort gammalt. Det kommer du märka på doften.

Det du kan göra är att frysa in tofu. Det går alldeles utmärkt, det gör jag ofta.

Vid upptining kommer tofun ha släppt mycket av sin vätska och blivit lite mer smulig. Det gör inget till recept som t.ex. detta då tofun ändå ska smulas sönder.

I detta recept så kan du slänga i lite vad du vill när det kommer till grönsaker. Jag brukar alltid se till att ha lök och vitlök som bas. Morot och ärtor är klassiskt men ta gärna vit/röd-kål, svamp, majs, sockerärtor eller andra trevliga grönsaker istället.

Just denna gång tillsatte jag paprika för att minska mitt matsvinn då jag hade en halv paprika som börjat skrumpna i kylen.

Titta, lukta, känn och smaka. Lita på dina sinnen. Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på miljön utan även en slant i plånboken. :)

Här kommer receptet!

Stekt ris med tofu - Veganskt

(- ca 2-3 portioner)


1 medelstor morot
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 block tofu naturell tofu (250g)
1-2 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
Gurkmeja för färg (ca 1 krm)

1 matlåda med kokta risrester (ca 2-3 portioner)
1/2 röd paprika (valfri färg)
1 msk japansk soja / tamari (ljus)
1-2 tsk kinesisk soja (mörk)
1—2 tsk sambal oelek

1 tärnings-stor bit färsk ingefära
1/2 - 1 dl frysta ärtor

Färskpressad juice från 1/4-1/2 lime
1 msk sweet chilisås
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Neutral olja till stekning (1-2 msk)

Gör så här

1. Skala alla grönsaker. Det vill säga, morot, rödlök, ingefära och vitlöksklyftor. Finhacka rödlöken och vitlöken.

2. Skär moroten i små fina tärningar. Hacka även paprikan i mindre bitar. I stekt ris är det godast när alla grönsaker är skurna väldigt smått.

3. Hetta upp en panna med lite neutral olja, t.ex. rapsolja. Tillsätt även sesamoljan.

4. Stek lök, morot och vitlök till de mjuknat och fått lite färg. Stek i en stor stekpanna (28 cm).

5. Smula ned tofun med händerna. Tillsätt vitpeppar, gurkmeja och vitlökspulver. Rör om väl så att alla kryddor är väl fördelade i blandningen. Stek till tofun släppt sin vätska och till den fått lite färg.

6. Tillsätt nu riset. Tillsätt lite vatten, ca 1/2 - 1 dl så att riset kan återfuktas då det lätt blir väldigt torrt när det stått i kylen.

7. Krydda med ljus och mörk soja samt sambal oelek för hetta. Tillsätt den hackade paprikan.

8. Stek till riset ser trevligt ut och vattnet har dunstat. Tillsätt olja om så behövs för att riset inte ska bli degigt eller bränt i botten.

9. Avsluta med att tillsätta riven ingefära och frysta ärtor. Ta av från värmen när ärtorna ser tinade ut.

10. Smaka av med limejuice, svartpeppar, salt och sweet chilisås. Dessa kryddor tillsätts sist då de håller sig fräschasts så.

Sweet chilisås tillsätts för att balansera smakerna med en sötma. Används inte det kan 1-2 tsk kokossocker tillsättas istället. Socker bränner lätt i pannan och tillsätts därför på slutet.

 

fried-rice-recept.jpg

Noteringar

  • Om tamari används istället för japansk soja i detta recept så blir maträtten glutenfri, uteslut då också den kinesiska sojan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Hur jag minskar min plastanvändning - Plastbanta

plastbanta.jpg

I och med att förra månaden, juli, tydligen var "Plastfri juli - Plastic free July" så tänkte jag i dagens inlägg dela med mig av mina erfarenheter kring att minimera min egen plastkonsumtion.

På senaste tiden har jag anammat det här med dagens plastproblematik...

Förstått problemet har jag gjort länge men jag har nu kommit till det steg att jag faktiskt börjat göra förändringar i min vardag för att minska på mitt användade av plast.

I detta inlägg tänkte jag visa var jag har kommit på min plastfria "resa", med det menar jag vilka produkter jag hittills har bytt ut till ett plastfritt substitut.

Jag är långt ifrån att leva "Zero waste" men jag har tillämpat dom förändringar som jag för tillfället kan göra i min vardag. Det hela känns faktiskt spännande och kul!

Inte alls svårt! 

Det blir inte så svårt som man först kanske kan tro, då jag har gjort det här i min egen takt.

Självmant har det kommit och dom produkter jag tänkt visa här idag är saker som jag själv har hittat utan problem i vanliga butiker.

Du förstår, jag själv har inte råd att handla massa svindyra produkter på eko-sidor. 

Denna lista fungerar kanske bra då även för dig som är som mig, nybörjare och inte har ett överflöd av pengar.

Bara för att man vill göra förändringar så ska det inte behöva kosta massa pengar kan jag tycka.

Vi har bara en Jorden och så som människan håller på nu är absolut inte hållbart. Vi alla kan göra NÅGOT för att ta hand om vårat hem. Det är inte upp till en individ, vi alla har samma skyldighet.

 

 

Istället för plastpåsar i matvarubutiken

 

I matvarubutikerna kan det vara väldigt svårt att undvika plast. Jag själv kommer alltid hem med något som är inplastat även fast jag är medveten om att jag inte vill köpa plast

Vad jag menar då är t.ex. när man ska köpa gurka eller något veganskt substitut. Allt kommer i plast. Jag ser därför till att returnera allt och källsortera noga.

Det går inte att göra så mycket annat åt det problemet...

... ja, förutom att uppmana företag att förpacka sina produkter mer miljövänligt då! :)

Vad jag kan göra och som jag gör är att jag använder mina Veggio påsar för färsk frukt och grönt.

Detta gör att jag inte behöva  ta plastpåsar i butiken när jag vill köpa t.ex potatis eller tomater på lösvikt. Du kan använda påsarna till du vad du vill, även bröd fungerar bra.

Jag älskar dessa påsar. Mina påsar hittade jag på både Stora Coop och City Gross.

På City Gross fick jag betala 50kr för ett set av påsar, vilket är 5 st. 2 stora, 2 medel och en liten.

Det finns givetvis andra märken av påsar som man kan köpa. Påsarna är superlätta att tvätta. Det är bara att köra dom på 40°C i tvättmaskinen. 

När jag handlar har jag så ofta som jag kan och kommer ihåg med mig tygväskor för att slippa köpa plastpåsar. Du sparar på miljön men också en slant för varje plastkasse du annars skulle behöva betala för.

Tygväskan på bilden längst upp i detta inlägg kommer från Djurens Rätt!

 

  • Jag lägger en länk här till Veggio påsarnas hemsida, ifall du är intresserad. :)

 

 

Att använda istället för plastfolie

 

Att använda tygkassar var det lättaste för mig att börja med att göra för att minimera min användning av plast. Något som jag tyckte kändes lite svårare och som fortfarande kan vara svårt, är att sluta använda plastfolie.

De produkter på bild-collaget ovan är vad jag har funnit fungerar bra som ersättare för plastfolie och plastpåsar.

Dom färgglada silikon-locken till höger på bilden fungerar utmärkt när man vill täcka över rester i skålar eller koppar.

T.ex om jag har rester av kokt quinoa som jag lägger i en skål så fäster jag på ett silikon-lock och maten håller sig fräsch, bättre än med plastfolie. 

Dessa fick jag i gåva från utlandet men dom ska nog gå att få tag på här ändå.

Det turkosa locket från Ikea köpte jag förra veckan, en nyhet från deras sortiment. Superbra!

Locket suger fast på direkten och har till skillnad från de andra locken ingen kant som måste dras över. Nackdelen är väl att den endast kommer i en storlek.

Jag förbrukar alldeles för mycket fryspåsar. Det eftersom jag är ensam vegan i hushållet och äter sällan en hel tetra med krossade tomater/bönor själv. Därför finner jag det alldeles utmärkt att frysa in resterna i plastpåsar.

På så sätt minskar jag matsvinnet.

Däremot är det ju just det, plastpåsar. Jag blev därför SÅ glad när jag var på Willys häromdagen och hittade fryspåsar gjorda av rörsocker!! 

Som jag nämnde tidigare så har jag inte råd att köpa massa dyra produkter och blev därför glad när jag såg att rörsockerpåsarna faktiskt inte kostade mer är 15kr för 30 påsar. 

Snäppet dyrare än de jag annars brukar köpa men fortfarande väldigt bra pris.

Det kan vara smart att ifrågasätta varför plast är så billigt när man tycker något som är mer miljövänligt är dyrt. :)

Jag har inte testat dessa fryspåsar ännu men jag kan uppdatera detta inlägg när jag har det!

 

  • Här hittade jag liknande silikon-lock, om du också vill ha sånna.
     
  • Ikeas silikon-lock finner du här!
     
  • Fryspåsar av märket Pingvin fann jag på Willys. Hittade även liknande från Ica nu när jag sökte lite på det.

 

Förutom dessa lock av silikon och plastpåsar av förnyelsebart material så använder jag även matlådor och mina margretheskålar för att förvara matrester på ett bra sätt så att maten håller sig fräsch.

Klicka på pilarna på bilden ovan så kommer en till bild.

 

 

För tandhygien

 

När det kommer till munvård är det mycket plast involverat även här. Jag tänkte därför passa på att dela med mig av vilka produkter jag använder för tillfället.

Jag kör med produkter från The Humble Co.

Deras tandborste är tillverkad av bambu och det är endast borst-trådarna som är i plast. Handtaget i bambu är helt komposterbart.

Du återvinner deras borste lätt genom att ta bort plast-trådarna med en tång. Handtaget komposteras eller återanvänds till något annat. Trådarna sorteras som plast.

Om du använder pilarna på bilden ovan så har jag gjort ett collage som visar hur jag återvinner min gamla borste.

Deras tandkräm kommer dock i en plasttub, men jag väljer att köra på deras tandkräm då tuben faktiskt är gjord i återvunnen tunn plast. Tuben återvinns därför som plast.

Det jag gillar med Humbles produkter är att dom är svensk-tillverkade och utformade av tandläkare.

Jag känner mig därför säker i mitt användande av produkterna och blir inte lurad av någon hokus-pokus produkt. Haha!

 

  • Mina produkter från The Humble Cohittar jag på City Gross men finns även på fler ställen så som Apotea och andra matvarubutiker. 

 

Jag har skrivit ett inlägg om min veganska tandhygien tidigare här, om du vill läsa mer om det. :)

plastflaska-terry-and-friends.jpg

 

Något annat som är bra att alltid ha med sig, som jag ALLTID har med mig vart jag än ska är en återanvändbar flaska. Så slipper du köpa flaskor med vatten i butik. 

Jag köper också sop-påsar på Ica som är gjorda av återvunnen plast, dessa använder jag för soporna.

Tyckte du detta inlägg var intressant?

Jag kör gärna ett inlägg till i framtiden då jag lärt mig lite mer och hittat fler spännande produkter.

Produkter som jag funderar på att skaffa näst är vegansk "Bees Wrap" och en diskborste i trä.

Har du några tips till mig när det kommer till detta ämne? 
Jag tar så gärna emot dom, lämna gärna en kommentar här nedan och berätta. :)

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine