Saftig vegansk banankaka

Jag har de senaste månaderna försökt att minska mitt matsvinn och min användning av plast. Det är inte alltid det lättaste. Även om det går framåt så slänger även jag mat ibland. Däremot så finner jag mycket som är positivt. Inte bara det att jag gör någonting gott för miljön. Det är positivt på det sätt att jag lär mig nya saker, jag får experimentera mer och använda mig utav det jag har. Bara det tycker jag faktiskt känns spännande men givetvis så kan det också kännas trögt i början. Allt handlar om vanor. Att ta vara på mat gör också att man sparar en slant i plånboken.

I detta inlägg har jag skrivit lite mer om hur jag gör för att minska på min användning av plast.

Alla har vi nog bruna och ledsna bananer hemma ibland. Genom tiderna har jag bakat mycket olika banankakor och bananbröd. Detta recept är det som jag hittills har lyckats bäst med. Kakan blir hög och fin, saftig och mjuk. Helt oemotståndligt god!

Här kan du se ett gammalt glutenfritt recept på bananbröd som är helt ok det också. Men den slår inte dagens recept!

Jag använder alltså inte gula bananer för denna kaka utan jag använder de som är svartprickiga eller helsvarta. Då blir det som bäst. Var inte rädd för att ta vara på dessa bananer. Ofta använder jag helsvarta bananer, det är inget fel på dem. EN enda gång har jag känt att en banan luktade mögel, då slängde jag givetvis den. Så lukta alltid! Luktar det inte mögel utan bara övermogen banan så är det bara att börja baka. :)

vegansk-banankaka.jpg

Detta recept är riktigt bra. Jag har bakat denna kaka MINST 5 gånger nu och har alltid varit lika nöjd. Du kan själv välja om du vill stoppa i valnötter eller russin i kakan. Du kan utesluta det helt eller t.ex. tillsätta chokladbitar istället.

För att lyckas, sikta de torra ingredienserna och rör snälla inte för mycket i smeten, låt den precis gå ihop bara!

Varsågod, börja baka, njut sedan och tacka mig! <3

Vegansk banankaka

( 1 sockerkaka)

5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

3 medelstora övermogna bananer (300-350g skalad vikt)
1 dl neutral olja t.ex. rapsolja (ej kallpressad)
1 1/2 dl hett vatten

Valfritt:
25g russin (1/2 dl)
25g valnötter (rågad 1/2 dl)

eller…
chokladknappar, kanel, kardemumma, saffran, valfria nötter m.m.

Gör så här

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 L. Använd margarin eller olja. Den behöver inte bröas men det kan göras ändå om så önskas.

2. Koka upp vatten, det går lätt att använda vattenkokare. Lämna till senare. Låt det under tiden svalna lite.

3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke/skål. Dessa är, vetemjöl, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

4. Blanda om väl och gör en grop i de torra ingredienserna.

5. Mosa bananerna så att de är rejält mosade, med en gaffel eller en stavmixer. Användes en stavmixer så kan oljan och bananerna köras tillsammans i en måttsats.

6. Tillsätt alla blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, mosade bananer och hett vatten.

7. Rör om till en blandad smet. Rör så lite som möjligt för att inte få en seg och kompakt kaka. Rör gärna om med en slickepott genom att vika och vända smeten med slickepotten.

8. Tillsätt smeten till formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Jag använder INTE varmluftsugn.

9. Kolla med en sticka så att kakan är klar, Kommer stickan upp torr och kakan känns fast så är den klar. Låt svalna 2-5 minuter i formen. Tag ut formen och låt svalna utan form. Detta för att undvika att eventuell kondens ska bildas.

10. Servera och njut!

Noteringar

  • Detta recept kräver hett vatten. Vattnet ska inte vara kokande hett men det ska vara kokt och varmt. Inte ljummet utan mer rykande varmt. Jag upplever att kokt varmt vatten i kaksmetar löser upp vetemjölets klumpar lättare och ger en slätare och mer glansig smet.

  • Se till att bananerna är rejält mogna, svartprickiga till helsvarta är det som gäller. Inga helgula bananer funkar för det här, åtminstone ger de inte samma goda söta smak.

  • Rör aldrig mycket i en sockerkakssmet, då utvecklas gluten i vetemjölet vilket resulterar i en elastiskt smet. Det vill vi inte ha då blir kakan seg och kompakt. Lite klumpar i smeten gör inget men se till så att smeten är blandad iallafall.

banankaka-veganskt-recept.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

stekt-ris-tofu.jpg

Följer du mig på instagram? Om du gör det så kanske du redan vet om att jag delar med mig av ganska mycket, allt möjligt, via instagrams “mina händelser”.

Denna vecka så delade jag med mig av en liten så kallad “Cook with me”. Där jag helt enkelt filmade när jag lagade mat. Vad jag lagade var denna maträtt, stekt ris med tofu.

Jag vill med detta recept visa på hur DU kan minska ditt matsvinn.

Just detta recept är perfekt för det. I detta fall så hade vi här hemma en helt oöppnad matlåda med ris från kinarestaurang, hämtmat, det vill säga. Eftersom ris fort blir gammalt så valde jag att ta vara på det och göra en helt ny god maträtt av resterna.

Man ska vara försiktig när det kommer till att lämna ris framme länge osv samt inte låta det ligga för länge i kylen då ris lätt bildar bakterier som inte är värda att få i sig.

Likaså så kan jag inte sluta påpeka det faktum att… Har du oöppnad tofu hemma som har gått ut på datumet? Ingen fara! Är tofun oöppnad så blir den inte gammal, inte särskilt fort iallafall.

Det tofu-block jag använde i dagens recept gick ut för hela tre månader sedan.

Hör och häpna! 3 MÅNADER!

stekt-ris-veganskt.jpg

Kom ihåg att alltid titta, lukta, känna och om alla dessa punkter får godkänt så kan du även smaka. Tofun jag använde luktade precis som om den skulle ha tillverkats igår.

Ja du förstår, det är INGA PROBLEM med att äta så kallad “gammal mat”.

Det jag använder mig av för att kolla om en tofu är gammal är först och främst synen.  Är tofu gammal börjar den jäsa och förpackningen expanderar.

Sedan doftar jag. Tofu doftar inte så mycket, lite som en blandning av sojamjölk och mozzarella-ost.

Slutligen så känner jag på den så att den inte känns hel-slemmig. Den ligger ju i vatten så lite blöt ska den kännas men inte ha något lager av något slime-liknande på sig.

Eftersom receptet blev omtyckt på min instagram så valde jag att summera det hela i ett blogginlägg så att det ligger kvar för alltid.

Har du å andra sidan ett paket ÖPPNAD tofu så bör du konsumera det innan 2-4 dagar har gått. När ett paket tofu har öppnats blir det väldigt fort gammalt. Det kommer du märka på doften.

Det du kan göra är att frysa in tofu. Det går alldeles utmärkt, det gör jag ofta.

Vid upptining kommer tofun ha släppt mycket av sin vätska och blivit lite mer smulig. Det gör inget till recept som t.ex. detta då tofun ändå ska smulas sönder.

I detta recept så kan du slänga i lite vad du vill när det kommer till grönsaker. Jag brukar alltid se till att ha lök och vitlök som bas. Morot och ärtor är klassiskt men ta gärna vit/röd-kål, svamp, majs, sockerärtor eller andra trevliga grönsaker istället.

Just denna gång tillsatte jag paprika för att minska mitt matsvinn då jag hade en halv paprika som börjat skrumpna i kylen.

Titta, lukta, känn och smaka. Lita på dina sinnen. Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på miljön utan även en slant i plånboken. :)

Här kommer receptet!

Stekt ris med tofu - Veganskt

(- ca 2-3 portioner)


1 medelstor morot
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 block tofu naturell tofu (250g)
1-2 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
Gurkmeja för färg (ca 1 krm)

1 matlåda med kokta risrester (ca 2-3 portioner)
1/2 röd paprika (valfri färg)
1 msk japansk soja / tamari (ljus)
1-2 tsk kinesisk soja (mörk)
1—2 tsk sambal oelek

1 tärnings-stor bit färsk ingefära
1/2 - 1 dl frysta ärtor

Färskpressad juice från 1/4-1/2 lime
1 msk sweet chilisås
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Neutral olja till stekning (1-2 msk)

Gör så här

1. Skala alla grönsaker. Det vill säga, morot, rödlök, ingefära och vitlöksklyftor. Finhacka rödlöken och vitlöken.

2. Skär moroten i små fina tärningar. Hacka även paprikan i mindre bitar. I stekt ris är det godast när alla grönsaker är skurna väldigt smått.

3. Hetta upp en panna med lite neutral olja, t.ex. rapsolja. Tillsätt även sesamoljan.

4. Stek lök, morot och vitlök till de mjuknat och fått lite färg. Stek i en stor stekpanna (28 cm).

5. Smula ned tofun med händerna. Tillsätt vitpeppar, gurkmeja och vitlökspulver. Rör om väl så att alla kryddor är väl fördelade i blandningen. Stek till tofun släppt sin vätska och till den fått lite färg.

6. Tillsätt nu riset. Tillsätt lite vatten, ca 1/2 - 1 dl så att riset kan återfuktas då det lätt blir väldigt torrt när det stått i kylen.

7. Krydda med ljus och mörk soja samt sambal oelek för hetta. Tillsätt den hackade paprikan.

8. Stek till riset ser trevligt ut och vattnet har dunstat. Tillsätt olja om så behövs för att riset inte ska bli degigt eller bränt i botten.

9. Avsluta med att tillsätta riven ingefära och frysta ärtor. Ta av från värmen när ärtorna ser tinade ut.

10. Smaka av med limejuice, svartpeppar, salt och sweet chilisås. Dessa kryddor tillsätts sist då de håller sig fräschasts så.

Sweet chilisås tillsätts för att balansera smakerna med en sötma. Används inte det kan 1-2 tsk kokossocker tillsättas istället. Socker bränner lätt i pannan och tillsätts därför på slutet.

 

fried-rice-recept.jpg

Noteringar

  • Om tamari används istället för japansk soja i detta recept så blir maträtten glutenfri, uteslut då också den kinesiska sojan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine