Veganska proteinbars - Energibars

veganska-protein-bars.jpg

Förra veckan delade jag med mig av hur jag själv gör hemmagjort mandelsmör.

Du kan hitta det inlägget här om det låter intressant. :)

I inlägget nämnde jag också att jag gjorde detta mandelsmör för att använda som ingrediens i hemmagjorda proteinbars. Nu är dagen här då jag tänkt att dela med mig av mitt recept på ett gäng veganska och proteinrika energibars. 

Choklad går alltid hem för mig och jag tycker det är så gott så att jag kan lyckas lura ned en massa näringsrika ingredienser utan att märka av det för att det helt enkelt smakar så gott av choklad ändå.

Dessa bars förbereder jag i förväg och förvarar i frysen. Barsen blir alldeles härligt goda när dem är frysta. Lite mer sega och fudge-liknande i konsistens. 

Sedan är det bara att ta dig en bit när hungern slår till eller om du måste iväg fort och behöver något att äta. 

Jag har räknat ut lite på energi och protein för detta recept. Du kan läsa om det längst ned i detta inlägg. Känns det triggande för dig och onödigt att veta näringsinformationen så skippa att läsa det sista stycket i detta inlägg. 

Anledningen till varför jag delar näringsinformationen här idag är för att jag tycker det är kul att räkna fram och för att det kan vara bra att visa på att vegansk mat inte är så pjåkig ändå.

Egentligen hade jag tänkt att dela med mig av information kring järn-innehåll också men det gick inte då jag inte fick fram data för innehåll av järn i risproteinet. 

Jag hoppas nu att just du kanske får användning av detta recept. Lycka till i köket och lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. <3 

 

 

Veganska proteinbars

(8 st bitar)

 

100g färska dadlar (ca 9 medelstora dadlar - vikt utan kärnor)
75g mandelsmör
50g mörk choklad >70%
2 msk risprotein / valfritt växtbaserat proteinpulver
3 msk kokosflingor
1 msk kakao nibs / chiafrön
1 1/2 dl havregryn
1 nypa havssalt
 

 

 

Gör så här

 

1. Väg upp mandelsmör i en matberedare. Kärna ur dadlarna och tillsätt urkärnade dadlar till matberedaren. 

2. Mixa till en någorlunda slät deg. Det gör inget om lite bitar av dadlarnas skal och småbitar av dadlar förekommer. 

3. Bryt eller hacka chokladen i mindre bitar. Smält chokladen. Gör det genom att antingen köra en liten kopp/skål med chokladen i mikrovågsugnen på låg temperatur. Eller värm över vattenbad.

Smältes chokladen i mikrovågsugn så krävs att den rörs om lite då och då, annars är risken stor att chokladen bränns. Det räcker att smälta bitarna till 75% och sedan röra om så smälter allt till slut ändå.

4. Tillsätt den smälta chokladen till dadel-degen. Mixa till allt är väl blandat.

5. Tillsätt risproteinet, mixa igen till det är väl blandad. Nu kommer degen att ha blivit lite torrare och mer smulig.

6. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs eller chiafrön och havregryn. Mixa till ett väl blandat smul, ungefär som en smuldeg ska det se ut.

7. Avsluta med att tillsätta en nypa havssalt. Ta ur knivbladet ur matberedaren och rör om havssaltet i "smuldegen" för hand. 

8. Tillsätt en bit bakplåtspapper till en matlåda eller en form som har storleken ungefär 19x13 cm. Detta är måttet på den matlåda jag använde. En ugnsform kan användas, den måste isåfall vara väldigt liten och ha detta mått.

Tryck ut för hand. Tryck till hårt så att degen går ihop. Vänd försiktigt på degen så att det som tidigare var toppen lägger sig i botten mot bakplåtspapperet. Tryck till. Upprepa denna metod 1-2 gånger till. Detta görs för att degen ska formas och gå ihop samt få en slät yta. Så blir bitarna finare i slutändan.

9. Stoppa in matlådan i frysen. Låt stå några timmar till helt fryst.

10. Skär upp till 8 bitar. Servera gärna frysta men de kan givetvis förvaras i kylen också! Att äta dom frysta tycker jag personligen är godast då de blir mer "fudge-liknande" och sega i konsistensen. 

 

 

Noteringar
 

  • Barsen är helt glutenfria om du använder dig av glutenfria havregryn, se även till så att chokladen är glutenfri för ett helt glutenfritt recept.
     
  • Jag använder risprotein i detta recept för att tillsätta lite extra protein. Har du inte det kan du utesluta proteinpulvret och eventuellt tillsätta mer havregryn istället. Det blir bra energibars ändå.

 

veganska-energi-bars.jpg

 

Lite näringsinformation för dig som är intresserad

 

Till vänster kcal per 100g  - till höger, kcal  för använd mängd i receptet (P = mängd protein)

 

Dadlar: 247 kcal = 247 kcal (P = 1.2g)

Sötmandel: 600 kcal = 450 kcal (P = 14.25g)

Mörk choklad: 573 kcal = 286,5 kcal (P = 4.2g)

Risprotein: 384 kcal = 57,6 kcal (P = 12.5g)

Havregryn: 370 kcal = 222 kcal (P = 7,8g)

Kokosflingor: 634 kcal = 95,1 kcal (P = 0.84g)

Kakao nibs: 630 kcal = 63 kcal (P = 1.27g)

Summa: 1421,2 kcal och 42,06g protein

1421,2/8 = 177,65

 

Ca 178 kcal per bit och 5g protein.


 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Näringsrika kakdegsbollar ~ Veganska energibollar

raw_kakdegsbollar.jpg

Visst har jag nämnt förut hur viktigt det är för mig att äta snacks och mellanmål?

Att ha något att kunna små-äta på är viktigt för att jag ska hålla mig mätt och ha bra energi under dagarna. Jag är nämligen inte en sån person som kan äta ett stort lass mat på direkten.

Det är så att jag nöjer mig med en rätt efter ett tag, jag kan inte äta mig proppmätt på till exempel en portion med pasta och sås då jag tröttnar på smakerna efter ett tag.

Är det någon mer än jag därute som är så? Istället måste jag se till att jag har bra mellanmål att kunna äta på under dagens gång. Därför delar jag med mig av ett bra mellanmål recept idag. :)

Dessa bollar är menade att påminna om kakdeg i smaken, fast gjorda på näringsrika ingredienser som ger en bra och hållbar energi.

Jag brukar avnjuta dessa bollar till mellanmål, när jag är i farten och ska iväg på träning eller som en efterrätt till maten.

 Du väljer själv när och hur du vill avnjuta dessa, men jag kan lova att dom är supergoda och smakar verkligen likt kakdeg.

Jag kan starkt rekommendera att förvara dessa i frysen för att sedan äta de frysta, de blir hårda och sega då, något jag tycker är väldigt smarrigt. Förvara i en lufttät burk i kyl, rumstemperatur eller som sagt, i frys. 

Hoppas det smakar! Se längre ned i inlägget om du vill se via min video hur jag gör dessa godingar. :)

kakdegsbollar_raw.jpg

 

Energibollar - kakdegsbollar

(- 15 st)

 

75g naturella cashewnötter

25g naturella paranötter

100g färska dadlar

3 dl havregryn

1 1/2 msk kakao nibs

 

 

Gör så här

1. Börja med att tillsätta havregrynen till en matberedare eller mixer. Mixa havregrynen till ett havremjöl, det behöver inte vara jättefint fördelat men iallafall liknande till fullkornsmjöl i konsistensen. Ta ut mjölet från mixer och ställ undan till senare.

2. Kör nötterna i en liten matberedare till ett nötsmör har bildats.

3. Kärna ur dadlarna och tillsätt de till nötsmöret. Mixa till dadlarna är sönderfördelade och en deg har bildats.

4. Tillsätt havremjöloch kakaonibs och mixa till en deg. Degen kanske inte går ihop i mixern, går den däremot att trycka ihop med handen så är den klar.

5. Rulla till 15 st bollar som väger 20g styck. Förvara bollarna i rumstemperatur, kyl eller frys.

Rekomenderar starkt att äta dessa frysta, då blir dom hårda och sega. Väldigt gott!

Servera och njut som ett mellanmål, i samband med träning eller varför inte använda för att dekorera din smoothiebowl?!

 

 

Se receptvideon här! :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine