Veganska burgare på VegMes formbara färs

veganska-hamburgare-recept.jpg

Förra året när det var helt sprillans nytt med formbar färs så la jag ut ett recept på vegobullar gjorda på Anammas formbara färs. Vilken succé det receptet blev må jag säga! :O

Det är nämligen så att receptet på vegobullarna är det inlägg som på Madeleines Vego drar in en majoritet av min trafik. Jag vill därför säga ett stort TACK till dig som läser och uppskattar receptet.

Här hittar du receptet om du nu blev nyfiken vad jag egentligen talar om.

Efter att Anamma gjort debut med sin formbara färs så började det hända saker på den veganska marknaden. Inte långt efter så lanserade även Naturlí sin formbara färs till Sverige. Därefter kom VegMes formbara färs.

VegMes formbara färs är i det dyraste laget då kilopriset ligger runt 130-170kr. Anledningen till varför den är så dyr har också att göra med att den till skillnad från Anamma säljs som färsk och inte som fryst.

Så… Är det värt pengarna då?

Jag kan säga så här. Jag är snål (läs ekonomisk) och köper därför inte den formbara färsen för fullt pris. Nej! Jag passar på när det är erbjudande… eller det som jag främst gör är faktiskt att köpa på nedsatt pris pga kort datum.

Testat att frysa in färsen det har jag och den fungerar exakt lika bra efter upptining. Var inte rätt för att köpa veganska produkter med kort datum, de håller bra mycket längre än vad man kan tro!

veganska-burgare-vegme.jpg

Nu till den fråga som du kanske väntat på. Vilken formbar färs är godast? Anammas eller VegMes?

Jag gillar VegMes bäst och kommer främst att köra med den i fortsättningen om jag hittar produkten till ett rimligt pris.

VegMes formbara färs har inte samma bismak av soja som Anammas formbara färs har. Är man en finsmakare som jag så tycker jag även att man kan känna en lätt ton av en härlig rökt smak i VegMes färs. Inte är smaken tydlig dock, tycker den bara känns lite om man verkligen känner efter.

Jag gillar VegMes färs helt enkelt för att den har fräschare toner i sin smak. Prova du också!

Lämna gärna en kommentar där du berättar vad du tycker.

Med det sagt så vill jag säga att båda färs-produkterna är givetvis väldigt bra. Jag tycker fortfarande om Anammas, det är bara så att jag nu föredrar VegMes.

Här kommer dagens recept. Hoppas det ska smaka! :)

Veganska burgare på formbar färs

(- 4 st biffar)

1 förpackning VegMe formbar färs (300g)
1 liten gul lök
2 msk bbq sås (Kung Markatta)
1 1/2 msk ströbröd
1 1/2 tsk grillkrydda
Grovmalen eller färsk-malen svartpeppar

Gör så här

1. Skala och finhacka gul lök. Skär så smått så möjligt, då går det lättare att forma biffarna. Är lökbitarna för stora faller de lättare ur biffen.

2. Tillsätt den formbara färsen, finhackad lök, bbq sås, ströbröd och grillkrydda till en bunke. Tillsätt valfri mängd svartpeppar, efter smak.

3. Knåda samman allt till en deg. Se till att blanda så pass väl så att färsen blir en deg och så att du inte kan se att det har varit en färs. Lite så att bitarna av färs går sönder och går samman till en deg. Då håller biffarna ihop extra bra!

4. Forma till 4 biffar. Varje biff ska väga ca 100g st.

5. Hetta upp lite olja eller margarin i en stekpanna. Ha pannan på högsta värme. När pannan är het, lägg ned biffarna, så många som ryms i din panna. Sänk sedan temperaturen till medelhög.

6. Stek på medeltemperatur ca 3 minuter på varje sida. Var försiktig vid första vändningen av biffarna eftersom att biffarna innehåller socker i form av bbq sås. Det gör så att det karamelliseras och fastnar därför lätt. Stek därför inte på allt för hög värme.

7. Servera med dina favorit-pålägg. Jag gillar att servera mina hamburgare med sallad, gurka, tomat och rödlök. Givetvis så är senap, ketchup och majonnäs också ett måste.

VegMes majonnäs är riktigt god. Vill du göra din egen majonnäs så finn ett recept här!

veganska-hamburgare-formbar-fars.jpg

Noteringar

  • Jag är lite känslig för att äta mat som är kraftigt saltad. Önskar du mer salt så är det bara att tillsätta mer grillkrydda eller salt till burgar-receptet. 1 1/2 tsk grillkrydda är lagom enligt mig, men smaken är själv upp till dig!

Jag inser nu att jag pratat på mycket om VegMe i detta recept. Därför vill jag också påpeka att detta inlägg INTE är sponsrat. Det är bara jag som i detta fall lyckas tycka om både VegMes formbara färs och majonnäs. Allt i ett och samma inlägg. :)

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegobullar på Anammas formbara färs!

anammas-facc88rs-bullar.jpg

Anammas formbara färs... jag har bara en sak att säga. WOW! Vilken produkt! Jag själv vill säga att denna produkt är revolutionerande inom det veganska köket. Det är nog den godaste och mest användbara produkt som har släppts sen jag blev vegan. Jag har nu varit vegan i nästan 2,5 år.

70 kronor per kilo kostar ungefär Anammas färs, i de butiker som jag har tittat på i Sundsvall iallafall. För den som bryr sig om näringsinnehållet så har färsen 15% protein, ca 10% fett, ca 6% fibrer och innehåller 164 kcal per 100g!

Varför är denna produkt så oerhört fascinerande bra då?

Jo... för den agerar exakt som färs av animaliskt ursprung! Du behöver inte ens tillsätta bindemedel för att få bullarna att hålla ihop. I dagens recept använder jag mig bara av lök, kryddor och denna färs och se så fina vegobullar det blir. Hör och häpna, inte nog med det, färsen är dessutom glutenfri! :)

Jag tycker det är schysst att kunna stödja svenska företag. Det känns bra att kunna handla med kortare transportsträckor. Nu kan soja inte odlas i Sverige, så den har givetvis blivit fraktad men sen har iallafall själva produkten tillretts i Sverige.

Heja Anamma och deras schyssta veganska produkter!

annamma-formbar-fars.jpg

Förutom designen på deras förpackningar (som jag nu tycker ser så fina och tilltalande ut!) så har Anamma dessutom ändrat receptet på många av deras produkter. Det för att förbättra smak och konsistens.

Har du testat någon av produkterna med nytt recept?Märkte du någon skillnad mot tidigare motsvarande produkt?Var den isåfall bättre nu?

Jag har läst, i veganska facebook-grupper, att produkterna faktiskt ska smaka bättre nu, inte samma bismak av soja på produkterna som jag vet vissa inte gillade med Anamma förr.

Själv har jag inte hunnit testa mer än denna färs, det är därför jag frågar dig om det är så att du har testat någon av deras produkter med ändrat recept. Givetvis uppskattar jag mycket av att få höra vad din upplevelse var och vad du tycker. <3

Är du nu pepp?!

Det borde du vara... Iväg till affären och köp dig en förpackning (eller två ;) ) och testa nu mitt recept på dessa köttliknande veganska köttbullar.

Smaken på färsen är fräsch, den har varken bismak av soja eller är för lik kött. Konsistensen är helt fantastiskt bra och övertygande. Jag kan fortsätta att berömma denna färs hela dagen känns det som, men nu får det räcka. :D

 

Till receptet finns här en video så du kan se hur detta recept tilllagas! 

 

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!


Anamma färsbullar

(- ca 3 portioner, 21 bullar)

 

400g Anamma formbar färs
1 medelstor gul lök
2 tsk dijonsenap
2 tsk söt senap
1/2 tsk kinesisk soja (Mörk)
1/2 tsk lökpulver
1/2 tsk grillkrydda
1/2 tsk örtsalt
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 krm malen vitpeppar

 

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att ta fram färsen och låt den tina upp enligt förpackningens rekommendationer.

2. Skala löken och finhacka den sedan. Viktigt att det är små bitar, annars blir bullarna svåra att rulla och lökbitarna kommer att ramla ur.

3. Tillsätt den tinade färsen och den finhackade löken till en stor skål/bunke.

4. Krydda med, senap, soja, lökpulver, grillkrydda, salt och peppar. Rör samman med en sked/slev.

5. När alla ingredienser ser någorlunda bra blandade ut, gå in med händerna och knåda till en deg. Knåda så att allt är väl blandat och så att konsistensen inte smular längre. Det ska gå lätt att forma till bollar.

6. Rulla till bollar. Valfri antal beroende på önskad storlek. Jag fick ut 21 stycken.

7. Stek bollarna i veganskt smör/olja. Jag använde Naturli's veganska margarin plus lite rapsolja. Låt det veganska margarinet smälta och tystna innan bullarna åker i stekpannan. Använder du bara olja, se till så att den är varm innan bullarna åker i pannan.

8. Stek på hög värme när bollarna åker ned i stekpannan eftersom att de kyler ned pannan. Skaka runt bollarna, se till så att det inte är för många i pannan så att de klibbar ihop.

9. När de fått lite färg, stek på medeltemperatur i ca 10 minuter. Skaka om då och då så att de får jämn stekyta.

10. Sedan är det bara att servera. Servera med t.ex stuvade makaroner eller potatis och gräddsås. Njut!

veganska-kottbullar-recept.jpg


Noteringar

  • Mycket viktigt att TINA färsen i god tid innan tillredning! Följ förpackningens instruktioner. Försök inte att ta en genväg genom att använda mikron, det är tydligen ett NEJ.
     
  • Se till att hacka löken ordentligt fint. Är lökbitarna för stora kommer de att ramla ur bullarna när de steks och dessutom kan de bli svårare att forma.
     
  • Uteslut sojan eller använd tamari istället för helt glutenfria bullar!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine